Cresterea peste asteptari a PIB-ului in primul trimestru sporeste semnificativ sansele unei urcari a dobanzii cheie la cel putin 10% pe 26 iunie, dar dovedeste rezistenta economiei la socurile externe, considera analistii, care si-au revizuit in sus, la cel putin 7%, prognoza pentru avansul PIB in 2008.
Produsul intern brut (PIB) a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptarile analistilor, care se asteptau la un nivel cuprins intre 6,5% si 7,8%.

Serviciile, colectarile de impozite si contributia negativa mai redusa a agriculturii au crescut PIB-ul


Potrivit datelor publicate anticipat de Eurostat, cresterea in primele trei luni din 2008 a fost sustinuta de contributia negativa redusa a agriculturii (- 0,5%), de avansul peste asteptari al serviciilor (7,8%), dar si de veniturile peste asteptari din impozite si taxe (+9,3%).

Pe partea de utilizare, au accelerat atat investitiile, cu peste 33%, cat si consumul, cu peste 15%, mai arata datele detaliate publicate de biroul de statistica al UE.

"Exista atat o latura pozitiva, cat si una negativa pentru aceasta cifra pe primul trimestru. Pe de-o parte, cresterea peste asteptari a PIB in primul trimestru ar putea determina o imbunatatire a increderii investitorilor straini in economia Romaniei, care se dovedeste rezistenta la presiunile internationale", a explicat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, el avertizeaza ca datele indica un exces de cerere care se mentine la un nivel foarte ridicat, ceea ce ar putea ingreuna lupta cu inflatia si care pune presiuni suplimentare de majorare a dobanzii cheie, de la nivelul actual, de 9,75% pe an.

"Nu cred ca isi imagineaza cineva ca o crestere atat de alerta poate fi sustinuta pe mai multi ani", a adaugat Dumitru.

Analistul si directorul de investitii de la Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, considera ca avansul puternic al PIB-ului in intervalul ianuarie – martie este si o urmare a investitiilor straine directe facute in economie in ultimii ani.

"Intarzierea cu care se vad investitiile straine directe este de aproximativ un an – un an si jumatate", a explicat Craciun.

Cresterea PIB peste asteptari sporeste mult presiunile de urcare a dobanzii cheie

Analistii considera ca noile date despre PIB cresc sansele unei noi majorari a ratei dobanzii de politica monetara, chiar la urmatoarea sedinta din 26 iunie 2008, si diminueaza posibilitatea de a mai vedea, anul acesta, o prima reducere a dobanzii cheie, in cazul in care inflatia reactioneaza la masurile luate de BNR pana in prezent.

"Chiar si o crestere de 7,4%, cat prognozam initial, ar fi pus presiuni suplimentare pe inflatie, respectiv pe rata dobanzii. Ne asteptam la o majorare a dobanzii cheie la cel putin 10% pe 26 iunie, in conditiile in care vedem varful inflatiei, in iulie, la 9,6%", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, citat de NewsIn.

Cu toate acestea, in cazul unui an agricol bun, el nu exclude temperarea inflatiei, pana la aproximativ 6,5% la sfarsitul lui 2008. "Daca inflatia reactioneaza, BNR ar putea reduce rata dobanzii cheie inca din octombrie. Se pune problema daca ar fi potrivit sau nu, dar probabil ca banca centrala va prefera sa coboare cat mai repede dobanda sub pragul psihologic de 10%", a mai spus Chidesciuc.

Analistii isi revizuiesc previziunile de crestere a PIB pana la sfarsitul anului la mai mult de 7%, dar cifra finala depinde de agricultura


Cei mai multi analisti considera probabila cresterea economiei cu peste 7% in acest an si spun ca isi vor revizui in crestere estimarile pentru 2008, care pana in prezent se situau intre 6 si 7%.

"Cresterea PIB anuntata pentru primul trimestru este peste asteptarile mele si ale pietei. Daca ritmul va fi mentinut si in celelalte trimestre, e posibil ca la finalul anului 2008 rata de crestere economica sa depaseasca cu pana la un procent prognoza de crestere anuala de 6,6% din raportul de primavara", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, citat de NewsIn.

Analistii atrag insa atentia ca aceasta performanta depinde, in mare masura, de rezultatele din agricultura. Pentru unele cereale, precum graul, prognozele sunt foarte optimiste, insa pentru altele, precum porumbul, specialistii atrag atentia ca productia din acest an va depinde foarte mult de cantitatea de precipitatii.

Oficialii din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) se asteapta la o productie de grau de 8 milioane tone, cea mai mare din ultimii patru ani, mai ales dupa ce anul 2007 a fost puternic marcat de seceta.

Leul a castigat doi bani dupa publicarea datelor despre PIB, dar impactul pare de scurta durata

In primele doua ore de la publicarea datelor despre PIB, moneda nationala s-a apreciat cu peste doi bani, pana la un varf de 3,5970 lei/euro. Dupa ora 12:00, leul a pierdut, insa, o parte din avantajul obtinut.

De asemenea, banca centrala a afisat un curs de referinta de 3,6082 lei/euro, nivel care nu a mai fost atins din data de 25 aprilie, cand nivelul de referinta a fost de 3,6055 lei/euro.

"Datele publicate despre PIB au avut un impact pozitiv asupra leului si e posibil sa mentina cursul de schimb sub nivelul de 3,60 lei/euro", a mai spus Libocor. Dumitru a explicat ca presiunile de apreciere a leului erau de asteptat, dar depinde daca vor fi persistente sau de scurta durata.

Institutul National de Statistica (INS) va publica, joi datele detaliate despre PIB-ul din primul trimestru al acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri