In aprilie 2008, preturile alimentelor au crescut cu 7,1% in Uniunea Europeana, fata de aceeasi luna a anului trecut. De la sfarsitul anului 2006, dar, in special, incepand cu iulie 2007, preturile alimentelor in UE au crescut peste ritmul inflatiei. Aceeasi tendinta s-a observat si in zona euro. In luna aprilie 2008, cresterea anuala a preturilor alimentelor in UE a fost de 7,1%, comparativ cu o evolutie a inflatiei de 3,6%.

Lunile martie si aprilie au inregistrat cele mai mari cresteri anuale ale preturilor alimentelor, atat in UE cat si in zona euro, din 1996 incoace. Cu toate acestea, intre 1996 si aprilie 2008, preturile alimentelor au crescut, in raport cu inflatia, intr-un ritm similar in cele doua zone: 31% fata de 27% in UE si 30% fata de 27% in zona euro.
Cresterile anuale ale preturilor alimentelor s-au plasat intre 3,2% in Portugalia si 25,4% in Bulgaria.

Ponderea alimentelor in indicele armonizat al preturilor de consum arata cat din bugetul unei gospodarii este destinat produselor de hrana. Ponderea alimentelor in acest indice a fost, in aprilie, de 14% in UE. Ponderea alimentelor in indicele de consum variaza intre 9,5% in Marea Britanie - 9,7% in Luxemburg, si 34,5% in Romania - 23,2% in Lituania.

In aprilie 2008, cele mai mari cresteri anuale ale preturilor alimentelor s-au inregistrat in Bulgaria, 25,4% si tarile baltice, cu evolutii intre 21,7% in Letonia si 18,1% in Lituania. Cele mai mici cresteri s-au produs in Portugalia, Olanda, Franta, Cipru si Italia. Este vorba despre evolutii cu prinse intre 3,2% in cazul Portugaliei si 5,9% in cel al Italiei.

Citeste si:

Impactul produselor alimentare asupra inflatiei anuale este influentata de ponderea alimentelor in indicele armonizat al preturilor de consum, dar si de evolutiile anuale ale pretului alimentelor, de aceea, efectul este diferit intre statele membre.

Dintre cele noua categorii de produse alimentare, trei sunt semnificative la nivelul UE: carnea, painea si cerealele, laptele, branza si ouale. Aceste trei categorii (chiar daca ele cuprind mai multe tipuri de produse) alcatuiesc 60% din componenta alimentara. In aprilie 2008, cresterea anuala a pretului in UE a fost de 14,9% pentru lapte, branza si oua, 10,7% pentru paine si cereale si 4,1% pentru carne.

Alimentele s-au scumpit, in aprilie, fata de luna anterioara, cu 1,1%, contribuind cel mai mult la avansul lunar al inflatiei, de 0,52%, unde uleiul s-a scumpit cu aproape 10%, fiind, de departe, cea mai accentuata evolutie a pretului unui produs, potrivit Institutului National de Statistica (INS). La o distanta de aproximativ 4,5 procente se plaseaza scumpirea fructelor proaspete, cu 5,22% si a citricelor cu 2,17%.

Cresteri semnificative de preturi, fata de luna martie, s-au mai produs la branza, 1,42%, unde cea de oaie s-a scumpit cel mai mult, si laptele de vaca, unde s-a remarcat o scumpire de 1,38%. Cartofii si ouale, in schimb, s-au ieftinit, cu 0,3%, respectiv cu 0,7%.