Cresterea economica din primul trimestru este "maricica" si ar putea fi peste estimari in intregul an, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Cresterea economica in primele trei luni a fost mai mare decat prognoza, dar nu surprinzatoare, si ar putea indica existenta unor riscuri de supraincalzire a economiei", a mai spus Isarescu, potrivit NewsIn.

In primul trimestru al acestui an, cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei a depasit usor estimarile cele mai optimiste din piata. Astfel, PIB-ul a fost in primele trei luni de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro), in crestere cu 8,2% in termeni reali fata de acelasi interval din 2007, potrivit estimarilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Guvernatorul BNR a mentionat ca o crestere dincolo de resursele de care dispune societatea ar pune presiuni asupra inflatiei, dar si asupra finantarii economiei.

Isarescu a reiterat ca banca centrala isi mentine tinta de inflatie, in ciuda faptului ca inflatia s-a situat in aprilie la 8,62%, cu mult peste intervalul tintit de BNR pentru acest an, de 3,8%, plus sau minus 1 punct procentual.

In 23 mai, guvernatorul spunea ca BNR considera, in prezent, ca nu are motive sa schimbe prognozele de inflatie si crestere economica pentru 2008, dar nu exclude o revizuire pana la urmatorul raport asupra inflatiei, in cazul agravarii riscurilor externe.

Pe de alta parte, Isarescu a repetat ca este posibil ca in acest an sa nu mai aiba loc o largire a deficitului de cont curent ca pondere in PIB.

Referitor la cresterile salariale, Isarescu a spus ca aceasta este o ingrijorare mai veche a bancii centrale dar ca, in prezent, economia Romaniei evolueaza mai prudent fata de 2007. Guvernatorul a atras atentia, din nou, ca trebuie in continuare evitate derapajele fiscale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri