Guvernatorul BNR afirma ca tinta reactualizata a inflatiei va fi anuntata in august * Ministrul Agriculturii a anuntat ieri ca pretul alimentelor va creste daca TVA se majoreaza
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa majoreze tinta inflationista propusa pentru anul viitor, pana la 6% sau 6,5%, in cazul in care taxele indirecte cresc, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Reuters, transmite Mediafax. Isarescu a adaugat ca banca a stabilit un interval de variatie a ratei inflatiei de 1% fata de obiectivul mentionat. "Daca impozitele indirecte vor creste, probabil vom majora tinta stabilita pentru inflatie la 6% sau 6,5%", a precizat Isarescu. Obiectivul actual stabilit de autoritatile de la Bucuresti in privinta inflatiei de anul viitor este de 5%, iar tinta va fi reactualizata la momentul trecerii la noul regim de tintire directa a inflatiei, in luna august. In acest an, tinta este cuprinsa in intervalul 7-7,5%.

Tot ieri ministrul Agriculturii a afirmat ca posibila majorare a TVA pana la 22% va avea ca efect scumpirea produselor agroalimentare. "In mod categoric, daca TVA va fi majorat, vom asista la cresterea preturilor produselor alimentare. Totusi, aceasta masura a fost doar anuntata de ministrul Finantelor si inca nu s-a luat nici o decizie in acest sens", a precizat Flutur, citat de Mediafax.

Ideea majorarii TVA cu doua-trei puncte procentuale a fost lansata, recent, de ministrul Finantelor, Ionut Popescu, intr-un moment in care, la Bucuresti, oficialii romani si expertii Fondului Monetar International negociau o scrisoare suplimentara care sa completeze acordul incheiat in vara anului trecut. Potrivit sefului bancii centrale, aceasta masura va determina cresterea preturilor. El a adaugat, insa, ca schimbarea structurii impozitelor este parte a unui program de reducere a impozitelor directe, care va avea, in general, efecte benefice asupra economiei. Guvernatorul BNR a mentionat ca exista riscul ca Romania sa depaseasca in acest an tinta de inflatie ca urmare a majorarii neasteptate a preturilor administrate si a cotatiilor inalte ale petrolului pe pietele internationale.


"Nu cred ca leul se va mai aprecia", afirma seful BNR
In ceea ce priveste aprecierea monedei nationale, dupa introducerea leului greu, Isarescu a estimat ca tendinta de crestere nu va mai continua. "Nu cred ca leul se va mai aprecia. Exista inca o serie de presiuni, insa nu cred ca va creste semnificativ", a adaugat guvernatorul bancii centrale. BNR a adoptat o serie de masuri pentru a opri aprecierea monedei nationale, prin interventii si prin reducerea cu 4,5 puncte a ratei dobanzii de interventie de la inceputul anului. Romania, alaturi de Bulgaria, au convenit cu autoritatile de la Bruxelles ca vor adera la UE in 2007. Potrivit guvernatorului bancii centrale, adoptarea monedei europene va dura ceva mai mult timp. "Ar putea fi periculos sa luam in calcul adoptarea euro inainte de 2010. Cred ca acest lucru se va intampla intre 2012 si 2014", a aratat Isarescu. El a adaugat ca nu exista nici un motiv ca Romania sa incetineasca ritmul integrarii in UE, chiar daca gruparea europeana se confrunta cu o serie de probleme rezultate in urma respingerii Constitutiei europene de catre Franta si Olanda, precum si ca urmare a esecului in privinta adoptarii bugetului pentru perioada 2007-2013. Comentariile lui Isarescu au survenit declaratiilor ministrului francez de Interne, Nicolas Sarkozy, potrivit caruia UE ar trebui sa suspende actiunile viitoare de extindere dupa ce Franta si Olanda au respins Constitutia europeana, facand referire la aderarea Turciei. Sarkozy a precizat ca nu s-a referit la Romania si Bulgaria, pentru care procesul de aderare este deja prea avansat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri