Atat ineficienta sectorului, cat si explozia preconizata a deficitului extern determina statul sa nu permita furnizorilor sa importe energie electrica la preturi mici, preferand tarifele piperate autohtone
Romania ramane tributara unui sistem energetic in continuare nerestructurat si ineficient, pe care consumatorii casnici il vor duce in carca si de acum incolo, in ciuda asa-zisei liberalizari a pietei energiei electrice, a fost concluzia seminarului "Liberalizarea pietei energiei electrice - implicatii si influente asupra evolutiei pretului", organizat de Frontal Media.

Autoritatile protejeaza, in continuare, un sistem energetic cu costuri enorme, ale carui preturi sunt pe masura pentru a le acoperi. Acest sistem a fost perpetuat, de-a lungul anilor, pentru masuri sociale si electorale, in loc sa se incerce o restructurare coerenta a sa, in vederea rentabilizarii.

Gradul de deschidere a pietei de energie va fi, de la 1 iulie 2005, de circa 83 la suta, cu 33 la suta mai mare fata de cel prevazut initial, a anuntat, recent, Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.
Practic, toti consumatorii non-casnici vor putea sa-si aleaga furnizorul.

In prezent, in Romania exista peste opt milioane de consumatori captivi (integral reglementati) si 2.000 de consumatori care au dreptul sa-si aleaga furnizorul.
De asemenea, exista 52 de producatori de energie electrica partial reglementati, opt societati de distributie si furnizare integral reglementate si 72 de furnizori concurenti independenti.

In prezent, in Europa, exista un grad legal de deschidere de 100 la suta, printre altele, in Spania (grad real de deschidere 18 la suta), Germania (real 39 la suta), Danemarca, Finlanda, Suedia, Marea Britanie si Norvegia (real - 50 la suta).

In Romania, gradul legal de deschidere a pietei este, in prezent, de circa 55 la suta, iar cel real de 24 la suta. Hotararea de Guvern care stipuleaza liberalizarea pietei intra, astazi, in Guvern.

ANRE: Preturile la care produc firmele de stat sunt... confidentiale!


Prezente in numar destul de mare la eveniment, autoritatile din domeniu s-au intrecut in declaratii hazardate. Printre acestea, cea a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, care se intreba de ce ar importa filialele Electrica energie electrica pentru consumatorii captivi, atat timp cat au asigurate aceste cantitati pe piata interna.

Acest lucru in conditiile in care cetatenii romani platesc aproximativ 120 de dolari pentru un MWh, in timp ce preturile la care s-ar putea importa sunt de 25-33 de dolari pentru un MWh. "Restrictia de a importa nu le-a fost impusa de ANRE, ci de minister (Ministerul Economiei si Comertului - n.r.), care este proprietar, si nu in acest an, ci a ramas in vigoare de anul trecut", a declarat Opris.

Cu alte cuvinte, distribuitorii de energie vor fi fortati sa cumpere electricitate de la producatorii autohtoni, la preturi piperate, pe care le vor impune la randul lor consumatorilor captivi, doar pentru ca sistemul energetic romanesc sa mearga mai departe, pe carca acestora. O posibila explicatie, data de Ion Merfu, director general al Transelectrica, ar fi faptul ca nu exista nici capacitati suficiente de interconectare, care sa permita transferul unor capacitati mari, chiar daca legal ar fi posibil acest lucru. Mai exista si problema deficitului extern, care s-ar adanci daca importurile energetice ar creste. Problema cea mai spinoasa este, insa, pentru autoritati, faptul ca daca furnizorii ar putea importa, nu ar mai prefera nimeni preturile prea mari ale producatorilor autohtoni, fapt ce ar conduce la un colaps al sistemului.

Intrebat daca macar filialele Electrica privatizate pot importa, Opris nu a putut da un raspuns clar. "Cat timp pentru consumatorii captivi au energia asigurata de piata interna, nu vad de ce ar importa", a afirmat acesta.

Mai mult, presedintele ANRE sustine ca preturile la care produc societatile romanesti energie electrica sunt... confidentiale! Altfel spus, cetatenii care platesc o data impozite la stat, din care firmele prost gestionate primesc subventii, si mai platesc si tarife uriase la electricitate, nu au dreptul sa stie la ce preturi produc aceste firme.

Motivul ANRE pentru "confidentialitate": sa nu cumva sa fie afectata piata libera, ca sa nu poata cumparatorii (furnizorii privati) sa faca o comparatie intre preturile reglementate si cele pe care le vor cere producatorii!

Cu toate acestea, Opris sustine ca piata libera (repetam, de 24 la suta) nu va sari, brusc, la 83 la suta de la 1 iulie, deoarece acesta este "un proces de durata".

40 de scrisori de interes pentru microhidrocentrale

Procesul de privatizare a microhidrocentralelor va continua in perioada urmatoare cu vanzarea unor unitati amplasate pe raurile Doftana, Cerna, Luncavat si Manaileasa, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Dan Alesandru.

El a precizat ca hidrocentralele vor fi scoase la licitatie in cel mult o luna si jumatate, in conditiile in care exista circa 40 de investitori interesati.

Microhidrocentralele sunt unitatile cu cea mai redusa putere (sub 10 MW) administrate de producatorul de electricitate Hidroelectrica. In luna iunie a anului trecut, Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice a preluat cinci unitati de acest tip situate in judetul Gorj, iar firma italiana ESPE a cumparat de la Hidroelectrica cinci microhidrocentrale de pe raul Firiza din judetul Maramures, in luna septembrie 2004, la un pret de 34,7 miliarde de lei.

Hidroelectrica detine peste 220 de microhidrocentrale, din care - potrivit programului de privatizare stabilit de Ministerul Economiei si Comertului - vor fi vandute, pana in 2007, 150 de unitati.

Cat ne costa Omerta producatorilor

Surse din sectorul energetic ne-au precizat cateva dintre preturile "confidentiale" ale producatorilor autohtoni. Astfel, Hidroelectrica produce la 700.000 de lei MWh, Turceni la 1.240.000 de lei MWh, Rovinari la 1.040.000 de lei MWh, Craiova la 1.460.000 de lei MWh, iar Nuclearelectrica la 1.030.000 de lei MWh. In conditiile in care consumatorii casnici platesc circa 3.500.000 de lei pentru un MWh, vom lasa cititorii sa traga concluziile firesti in privinta modului in care gestioneaza statul sistemul energetic romanesc sau a motivelor pentru secretomania brusca ce a cuprins autoritatile din domeniu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri