Reducerea contributiilor platite de angajat la asigurarile sociale cu 1,5%, de la 1 iulie 2008, va duce la o crestere a salariului mediu net cu 26 de lei, iar in cazul salariilor minime castigul va fi de 8 lei, dar unii analisti considera ca aceasta masura va alimenta si mai mult consumul.
De la 1 iulie 2008, angajatul va beneficia de scaderea contributiilor la asigurarile de sanatate cu 1% si a celor de somaj cu 0,5%. Astfel, incepand cu luna iulie, salariul mediu net va creste cu 26 de lei, urmand sa depaseasca valoarea de 1.300 de lei. Potrivit Institutului National de Statistica, in luna aprilie 2008, salariul mediu net a fost de 1.282 lei. Totodata, salariul minim net va creste, in medie, cu 8 lei.

Un angajat care are un salariu brut de 3.000 de lei va primi lunar cu 45 de lei mai mult decat in prezent, iar unul cu un salariu brut de 1.000 de lei va incasa in plus 15 lei.

Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca reducerea contributiilor sociale in actuala conjunctura economica din Romania reprezinta o masura "sinucigasa" a guvernului, pentru ca va stimula si mai mult consumul si va duce la cresterea deficitului bugetar. "Suntem in pragul unei crize. Poate izbucni peste o luna sau anul viitor. Va trebui sa strangem cureaua in 2009, pentru a acoperi gaurile produse in economie de aceste masuri populiste. Nu poti stimula cresterea consumului in conditiile in care acesta a ajuns sa reprezinte 93% din Produsul Inter Brut", a declarat Ilie Serbanescu, potrivit NewsIn.

Analistul economic crede ca romanii vor avea numai de pierdut de pe urma acestor reduceri si avertizeaza ca "in aceste conditii, sigur nu vom avea bani pentru pensii in 2009".

Economistul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie de Aplicata, trage si el un semnal de alarma asupra pericolului cresterii deficitului bugetar peste valoarea prevazuta pentru acest an si nu exclude declansarea unei crize economice in Romania.

"Aceasta masura vine intr-un moment foarte prost pentru economie, intrucat cheltuielile din bugetul de stat au crescut foarte rapid in comparatie cu veniturile colectate. Reducerea contributiilor va aduce mai multi bani in piata ceea ce va duce la cresterea cheltuielilor si la cresterea dezechilibrului economic. Avem foarte multe sanse sa intram in criza", a declarat Liviu Voinea.

In schimb, specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris sustine ca reducerea contributiilor sociale va fi benefica pentru economie. "Este prea mica aceasta reducere pentru a avea drept efect cresterea inflatiei", a afirmat, Biris. Analistul economic considera, insa, ca masura va avea mai mult un efect psihologic asupra populatiei, pentru ca "este o reducere prea mica pentru a se simti si in buzunarele angajatilor".

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a explicat ca reducerea contributiilor pentru angajat nu putea fi mai mare de 1,5% pentru ca ar fi dus la dezechilibre mari in bugetul de sanatate. Pacuraru sustine, la randul sau, ca masura care va intra in vigoare de la 1 iulie va avea mai mult "un efect psihologic", insa afirma ca daca ar fi crescut impozitele cu aceeasi valoare toata lumea ar fi criticat decizia adoptata de Executiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri