Nuclearelectrica va detine 51% din actiunile societatii de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice (CNE) Cernavoda si au fost identificate sursele de finantare.
“Miercuri se va aproba in Guvern schimbarea strategiei pentru realizarea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, care prevede ca Nuclearelectrica sa detina 51% din actiunile societatii de proiect care va construi cele doua unitati. Au fost identificate si sursele de finantare din partea statului roman, banii care vor veni de la fondul de dezvoltare in care se aduna banii din privatizari. Din aceasta cauza s-a si intarziat atat, pentru ca nu erau cunoscute sursele de finantare”, au declarat surse guvernamentale care au participat la discutii, potrivit NewsIn.

Potrivit acestora, daca se va aproba in Guvern aceasta hotarare, se vor relua discutiile cu cei sase investitori, in noile conditii. Discutiile cu investitorii sunt legate de noile cote de participare ale acestora si de modificarile aduse Acordului investitorilor (intrucat este posibil ca cei sase investitori sa nu fie de acord cu o serie de prevederi din acord).

Totodata, sursele citate au precizat ca pana acum nu sunt semnale ca unii dintre investitori s-ar putea retrage.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat duminica, in cadrul Forumului Energetic Regional, ca miercuri va fi aprobata Hotararea de Guvern care prevede ca statul roman sa detina participatia majoritara la compania de proiect care va construi unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Potrivit acestuia, Nuclearelectrica va detine cel putin 51% din actiunile noii societati.

“ Este normal ca statul roman sa aiba participatia majoritara in acest proiect. Romania are resurse financiare pentru a asigura aceasta finantare”, a afirmat Varujan Vosganian.

Comisia de negociere a definitivat si transmis la 1 martie lista celor sase investitori, aflati in negocieri de trei luni, proiectul Acordului de asociere al investitorilor si cel al Actului de constituire al noii societati care va construi unitatile 3 si 4, potrivit reprezentantilor Nuclearelectrica.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola, si RWE Power, a inceput la 4 decembrie 2007. Compania de Proiect, ce urmeaza sa fie constituita, va finaliza, va pune in functiune si va exploata Unitatile 3 si 4 de la Centrala nucleara de la Cernavoda.

Realizarea celor doua unitati presupune investitii de circa 2,2 miliarde de euro, iar fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Reactoarele vor livra o cantitate de energie de cate 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vanzare a electricitatii produse este estimat la 28,2 - 32,5 euro/MWh. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani.

Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6. Costurile pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda vor depasi estimarile initiale, intrucat nu au fost incluse si costurile de finantare si nici cresterile preturilor la materiale (in special ale otelului) si nici manopera din ultima perioada, a declarat la 17 martie directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri