Scumpirea gazelor naturale cu mai mult de 15% ar determina aparitia unui nou varf inflationist in iulie, dar acesta nu ar depasi, oricum, 9%, intrucat am putea asista la ieftiniri ale produselor alimentare, a declarat Constantin Chirca, director in cadrul BNR, via The Money Channel.
Completarea directorului adjunct al directiei de statistica din banca centrala vine ca reactie la declaratiile de joi ale oficialului, potrivit carora o crestere cu mai putin de 10% a preturilor la gaze ar determina, in iunie si iulie, un nivel al inflatiei anuale sub cel din martie, de 8,63%.

De asemenea, Chirca a tinut sa precizeze sa declaratiile au fost facute in nume propriu si nu reprezinta o prognoza oficiala a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

El a explicat ca o noua scumpire de peste 10% a gazelor ar determina o inflatie apropiata celei din martie, iar o majorare cuprinsa intre 15% si 18% ar duce la un alt varf inflationist.

Chirca estimeaza, insa, ca inflatia anuala din iulie nu va depasi 9%, deoarece cresterea pretului la gaze va fi contracarata de ieftiniri ale produselor alimentare.

Potrivit acelorasi estimari, incepand cu luna august, inflatia lunara se va tempera fata de anul trecut, ajutata de efectul de baza.

Distribuitorii E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud au cerut majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 25% incepand cu 1 iulie, dar reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) au precizat ca autoritatea va formula un raspuns, saptamana viitoare, in privinta majorarii pretului la gazele naturale livrate populatiei, dar ca acesta nu va creste cu mai mult de 20%.

In mai, inflatia anuala s-a temperat la 8,46%, iar pentru finalul acestui an, BNR tinteste o inflatie de 3,8%, dar mizeaza pe una de 6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri