Companiile din zona euro au investit in Romania 7,4 miliarde euro in 2006, nivel care o plaseaza pe pozitia a doua in Uniunea Europeana, dupa Malta, care a atras investitii straine directe (ISD) de 12 miliarde euro, potrivit datelor publicate de biroul statistic europeana.
In 2006, pe pozitia a treia in clasamentul investitiilor straine directe atrase din cele 15 state membre ale zonei euro s-a clasat Ungaria, cu 4,3 miliarde euro. Aceasta a fost urmata de Polonia, cu 3,5 miliarde euro, si de Cehia, cu 3,3 miliarde euro.

Bulgaria a fost a opta tara in ce priveste investitiile atrase din zona euro, cu doar 900 milioane euro.
Biroul european de statistica a mai aratat ca investitiile straine directe atrase de Romania in 2006 au fost de 2,4 ori mai mari decat cele din 2005 (3,1 miliarde euro) si de 2,5 ori peste nivelul din 2004 (3 miliarde euro).

De altfel, in 2006, din totalul de 37,2 miliarde euro al investitiilor directe plasate de companiile din zona euro in statele care au aderat la UE in 2004 sau 2007, aproape un sfert (22%) a avut ca destinatie Romania si Bulgaria.

In cazul Romaniei, investitiile straine directe din zona euro au fost ridicate, in 2006, de tranzactia prin care banca austriaca Erste a achizitionat pachetul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru care a platit 3,75 miliarde euro.

Investitiile straine directe din zona euro in alte tari din UE (inclusiv in cele care au aderat in 2007) au scazut cu 0,8% fata de 2005, cand valoarea lor a fost de 37,5 miliarde euro.

Intre 2004 si 2006, cel mai mare investitor in noile state membre a fost Germania, cu o medie de 8,5 miliarde euro pentru fiecare din cei trei ani, principalii beneficiari fiind Malta, Ungaria si Polonia. Al doilea investitor, ca valoare, a fost Spania, cu o medie anuala in perioada mentionata de 4,1 miliarde euro, de care au beneficiat in principal Ungaria si Cehia.

Austria a fost cel de-al treilea mare investitor in tarile aflate in tranzitie din Europa Centrala si de Est, cu o medie de 3,3 miliarde euro pe an in acelasi interval, din care aproape trei sferturi (73%) au fost in Romania.
De altfel, in 2006, investitiile austriece in Romania s-au cifrat la 4,7 miliarde euro, reprezentand aproape doua treimi (64%) din investitiile straine directe atrase de Romania din zona euro.

Stocul ISD detinut de statele din zona euro in cele 12 noi state membre era de 273,1 miliarde euro la sfarsitul anului 2006, din care peste doua treimi (68%) in trei tari - Polonia (68,4 miliarde euro), Ungaria (64,6 miliarde euro) si Cehia (52,4 miliarde euro).

Romania se situa in 2006 pe locul al patrulea, cu un stoc ISD din zona euro de 24 miliarde euro, valoare de aproape trei ori mai mare decat cea din 2004, de 9 miliarde euro.

Sectorul serviciilor a atras cea mai mare parte a investitiilor directe din zona euro in 2006, valoarea totala plasata in intermedieri financiare, servicii de afaceri, comert si telecomunicatii fiind de 146,2 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri