Rata ocuparii in Uniunea Europeana (UE) a scazut intre 1998 si 2008 in industrie si a crescut in constructii si servicii, potrivit unei statistici publicate de Eurostat, in timp ce productia si cifrele de afaceri au fost pe un trend ascendent in majoritatea domeniilor de activitate.
Din datele biroului european de statistica, in fiecare din cei zece ani analizati, ocuparea din industrie a scazut, in medie, cu 1,2%, in timp ce in constructii evolutia ocuparii a marcat o crestere medie anuala de 1,4%. Cea mai importanta apreciere a ratei ocuparii a avut loc in IT si alte activitati de business, care a fost, in medie, de 4,7% pe an, relateaza NewsIn.

Astfel, in perioada 1998-2008, din statisticile efectuate la nivelul UE, a reiesit ca in privinta bunurilor de capital rata ocuparii a cunoscut o crestere moderata intre 1998 si inceputul lui 2001, s-a depreciat apoi pana in 2005, ulterior avand loc o apreciere usoara a angajarii in acest domeniu. In acelasi interval, productia de bunuri de capital s-a majorat.

In bunuri intermediare si bunuri de folosinta indelungata, evolutia ocuparii a fost asemanatoare cu cea din domeniul bunurilor de capital, cu precizarea ca in perioada 2001-2005 indicele de depreciere a fost mai ridicat la aceste categorii, iar aprecierea ulterioara a numarului de angajati a fost mai modesta. Cu toate acestea, si in aceasta ramura a industriei s-au inregistrat cresteri ale productiei.

O schimbare de tendinte s-a remarcat in industria bunurilor de uz curent, unde productia a crescut usor, in timp ce ocuparea a scazut dramatic. Şi energia a avut o evolutie similara, concretizata intr-o usoara majorare a productiei coroborata cu o scadere ampla a numarului muncitorilor angajati.

Singurele industrii unde rata ocuparii a crescut, conform Eurostat, in ultimii zece ani, sunt cea a reciclarii, a productiei de metale si productiei de cauciuc si mase plastice. La polul opus, intr-un clasament al pierderile masive de personal s-au aflat industria extractiva (carbune, petrol si gaze naturale, uraniu si toriu), cea textila si a pielariei, precum si industria tutunului. Acestea au inregistrat, totodata, si diminuari ale productiei.

Pe de alta parte, la capitolul constructii, dupa o perioada de sapte ani (1998-2005) de crestere moderata atat a productiei, cat si a numarului de angajati, in ultimii trei ani a avut loc o majorare sustenabila a domeniului, la ambele componente.

In privinta evolutiei ocuparii in domeniul serviciilor, s-a remarcat o crestere moderata in domeniul transporturilor si telecomunicatiilor, media anuala fiind de 0,7%, ca urmare a reducerii numarului de angajati in serviciile postale si telecomunicatii. In schimb, in transporturi - in special cele maritime si rutiere - numarul de angajati a crescut.

Pe primul loc al ocuparii in servicii au fost IT-ul si alte servicii de business, cu un ritm anual de crestere de 4,7%, in timp ce cifra de afaceri din domeniu s-a apreciat cu peste 6,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri