Majorarea pensiilor cu 30% ar putea adanci deficitul bugetar al Romaniei la 3% din PIB in 2009, potrivit lui Valentin Lazea, economistul sef al BNR, in timp ce alti analisti atrag atentia ca devansarea cresterii pensiilor ar putea avea ca efect o noua explozie a preturilor.
"Faptul ca dupa sase luni exista un surplus la bugetul asigurarilor sociale de 500 de milioane de lei nu garanteaza ca vom avea excedent si peste zece luni. Majorarea pensiilor, incepand cu luna noiembrie, nu ar afecta intr-o masura foarte mare inflatia, insa se pune problema daca aceasta crestere este sustenabila si anul viitor. Daca anul acesta exista un excedent ,nu rezulta de nicaieri ca acesta se va mentine si anul viitor. Este posibil ca deficitul bugetului consolidat sa ajunga anul viitor la 3% daca bugetul asigurarilor sociale se va alimenta de la bugetul de stat", a afirmat Lazea, potrivit NewsIn.

La randul sau, fostul ministru de finante, Ionut Popescu, a precizat ca sunt sanse foarte mari ca deficitul bugetar sa depaseasca 3% din PIB in 2009, iar acest lucru va duce la cresterea inflatiei si implicit a preturilor.

"E clar ca anuntul privind devansarea cresterii pensiilor este o masura electorala, pentru ca in luna noiembrie vor avea loc alegeri, si guvernul vrea sa-si asigure voturile pensionarilor. Nu poti sti de pe acum daca vei avea un excedent bugetar care sa acopere cresterile anuntate pentru luna noiembrie. In plus, exista un risc real ca guvernul viitor sa nu mai aiba bani pentru sustinerea cresterii pensiilor din 2009, iar daca nu va avea de unde plati va trebui sa ia, din nou, de la sanatate si de la educatie. Cred ca majorarea pensiilor va adanci deficitul bugetar al Romaniei, iar acest lucru va duce la cresterea inflatiei si se va intoarce ca un bumerang impotriva pensionarilor, prin preturi mult mai mari", a explicat Popescu.

Avocatul Gabriel Biris, specialist in taxe si impozite, considera "cel putin ciudat" excedentul inregistrat la bugetul asigurarilor sociale, in conditiile in care acesta nu este sustinut de cresterea bazei de impozitare.

"Acest lucru presupunea ca un numar foarte mare de romani stabiliti din strainatate sa se intoarca sa munceasca in tara sau sa ne confruntam cu o crestere foarte mare a salariului mediu. Pentru ca bugetul de pensii sa inregistreze un excedent de 500 de milioane de lei, plecand de pe minus, era nevoie, obligatoriu, de atingerea unuia dintre aceste doua obiective", a mai spus specialistul pe probleme fiscale.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a anuntat, in cursul saptamanii trecute, ca majorarea punctului de pensie, programata pentru 1 ianuarie 2009, ar putea fi devansata, explicand ca se bazeaza pe un excedent la fondul public de pensii de aproape 500 de milioane de lei.

Presedintele Casei Nationale de Pensii, Mariana Campeanu, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca pensiile ar putea creste cu 20 la suta, incepand cu luna noiembrie, in conditiile in care bugetul de pensii va inregistra in excedent, in luna decembrie, de peste un miliard de lei.

Pacuraru anunta, in luna aprilie, ca valoarea punctului de pensie ar putea fi majorata la 45 la suta din salariul mediu mai devreme de 1 ianuarie 2009, daca bugetul de asigurari sociale va inregistra un excedent la sfarsitul anului. Astfel, majorarea pensiilor ar putea fi devansata cu o luna sau doua, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani.

Valoarea punctului de pensie a crescut la 37,5 la suta din salariul mediu pe economie, respectiv la peste 581 de lei din noiembrie 2007, desi, potrivit legii 250/2007, punctul urma sa fie majorat din ianuarie 2008, datorita excedentului bugetar inregistrat.

Din 2009, pensiile ar urma sa creasca in termeni reali cu peste 30 de procente, dupa ce valoarea punctului va fi majorata la 45 la suta din salariul mediu brut pe economie - respectiv la 740-750 de lei. Tot ministrul Pacuraru mai spunea, insa, ca pentru majorarea din 2009 va fi nevoie de un imprumut de la bugetul de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri