Romania a inregistrat, in mai, o crestere a comenzilor industriale de 20,2% fata de aceeasi luna din 2007, al doilea avans din UE dupa Danemarca, pe locul al treilea fiind Lituania, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat.
Cifrele Eurostat arata evolutii anuale semnificative ale comenzilor industriale, care au crescut cel mai mult in Danemarca, cu 24,6%, urmata de Romania, cu 20,2% si de Lituania, cu 17,8%. Cele mai mari scaderi ale cererii anuale de produse industriale au fost marcate in Ungaria, de 11,4%, Franta, de 8,9% si Olanda, de 7,5%.

In mai, comparativ cu luna anterioara, comenzile industriale din tara noastra au crescut cu 7%, Romania fiind a treia dintre statele europene unde s-au inregistrat ritmuri ridicate ale cererii de produse industriale, dupa Danemarca, cu un plus de 14,8% si Irlanda, cu o crestere de 9,7%. La polul opus, in mai fata de aprilie, s-au inregistrat scaderi importante ale comenzilor industriale in Letonia, de 14,2%, Ungaria, de 7,5%, Slovacia, de 6,6% si Italia, de 6,4%.

La nivelul Uniunii Europene, comenzile industriale in mai 2008 fata de aceeasi luna din 2007 au fost cu 2,8% mai mici, iar in zona euro acestea au scazut cu 4,4%. In mai 2008 comparativ cu aprilie 2008, acestea s-au diminuat cu 4,7% in statele membre ale Uniunii, dupa ce comenzile industriale crescusera cu 3,6% in aprilie 2008 fata de martie 2008. In zona euro, comenzile industriale s-au redus in mai cu 3,5% fata de aprilie, dupa o crestere de 2% inregistrata in luna anterioara.

Comenzile industriale anuale au crescut in noua state membre si au scazut in 10, pentru restul tarilor membre nefiind publicate date statistice.

Cele mai mari aprecieri ale cererii de produse industriale, in UE, in perioada mai 2007-mai 2008 au fost pentru produsele chimice, de 2,3%, in timp ce comenzile pentru echipamente de transport au scazut cu 7,2%, iar domeniul textil a inregistrat un declin de 6,4%.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, in luna mai, comenzile noi primite de companiile din sectorul industrial au fost mai mari cu 0,9% fata de luna precedenta, in special ca urmare a avansului puternic al comenzilor din sectorul bunurilor de folosinta indelungata. Avansul a avut la baza cresterile cu 8,6% a comenzilor din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 7,8% a celor din industria bunurilor de uz curent si cu 1,7% - din industria bunurilor de capital. Comenzile noi din industria bunurilor intermediare au scazut, in schimb, cu 2,8%.

Comparativ cu luna mai 2007, comenzile noi din industrie au sporit pe ansamblu cu 20,2% in luna mai a acestui an, cresterea fiind sustinuta de toate marile grupe industriale. Astfel, industria bunurilor intermediare a inregistrat cresteri de 21,6%, industria bunurilor de uz curent - de 18,1%, industria bunurilor de folosinta indelungata - de 15,1% si industria bunurilor de capital - de 12,9%.

In primele cinci luni din 2008, comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 13,3%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in industria bunurilor de folosinta indelungata (+25,7%) si industria bunurilor intermediare (+20,0%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri