Romania s-a situat pe pozitia a patra in UE, in iunie, dupa cresterea preturilor productiei industriale, cu 17,3%, inaintea sa fiind clasate Danemarca, Marea Britanie si Lituania, unde preturile si-au accelerat ritmul anual de crestere cu 21,7%, 19,5%, respectiv 19,4%, a anuntat Eurostat.
Potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, la nivelul blocului comunitar, cele mai mici cresteri ale preturilor au fost inregistrate, in luna iunie 2008 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in Cehia - 5,4%, urmata de Irlanda si Slovacia, ambele cu un ritm de crestere a preturilor de 6,4%. Bulgaria a fost a sasea, cu un avans al preturilor de 14,5%.

Pe ansamblul Uniunii Europene, preturile productiei industriale au crescut, in intervalul iunie 2007 - iunie 2008, cu 10,1%, in timp ce in zona euro, avansul a fost de 8%.

In iunie 2008, preturile productiei industriale, cu exceptia sectorului energetic, au crescut cu 4,6% in UE si cu 4% in zona euro fata de luna similara din 2007, in timp ce preturile la energie s-au majorat cu 27% in blocul european, respectiv cu 21,4% in zona euro, in acelasi interval.

Preturile bunurilor intermediare au avansat cu 5,8% in UE, respectiv 4,8% in zona euro. Pretul bunurilor de uz curent s-a majorat cu 5,3% in UE, respectiv cu 4,8% in zona euro. Cresteri mai mici ale preturilor au inregistrat bunurile de folosinta indelungata, de 2,4% in cadrul statelor membre si de 2,3% in zona euro, in timp ce bunurile de capital s-au scumpit cu 2,4%, respectiv 2%.

In Romania, preturile productiei industriale au crescut cu 2% raportat la luna mai, ritmul fiind cu 0,8 puncte procentuale peste cel inregistrat in Uniunea Europeana si cu 1,1 punce procentuale superior celui din zona euro.

Fata de mai 2008, preturile productiei industriale - exceptand energia - s-au majorat cu 0,4% atat in UE, cat si in zona euro, in timp ce preturile sectorului energetic au avut cresteri de 3,3%, respectiv 2,7%. Bunurile intermediare au avut preturi mai mari cu 0,7% in UE si cu 0,5% in zona euro. Preturile la produsele de uz curent s-au marit cu acelasi procent in UE si zona euro, de 0,3%. Bunurile de capital s-au scumpit cu 0,3%, respectiv 0,2%, in timp ce pentru bunurile de folosinta indelungata preturile au ramas neschimbate.

In iunie, Danemarca, Lituania si Luxemburg au inregistrat cele mai importante accelerari ale preturilor productiei industriale fata de luna anterioara, de 5,1%, 3,3%, respectiv tot 3,3%. Preturile a inregistrat cele mai mici cresteri in Slovacia, de 0,2%, Irlanda, 0,3% si Slovenia, de 0,6%.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), cresterea preturilor productiei industriale s-a accelerat semnificativ in iunie, luna in care preturile erau cu 19,36% mai mari fata de aceeasi luna din 2007, pe fondul scumpirii masive a produselor energetice si intermediare. Fata de mai, preturile productiei industriale au crescut, in iunie, cu 2,12%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri