Scumpirea gazelor si a electricitatii si majorarea accizelor au dus in iulie inflatia anuala la un nou varf de 9,2%-9,4%, nivel care nu a mai fost atins de trei ani, estimeaza analistii, care considera plauzibila prognoza revizuita a bancii centrale pentru inflatia de la sfarsitul acestui an, de 6,6%.
Rata anuala a inflatiei nu a mai depasit 9% din iulie 2005, luna pentru care Institutul National de Statistica (INS) a afisat o inflatie anuala de 9,3%.

"Rata anuala a inflatiei va atinge un varf in iulie, mai ales din cauza majorarii preturilor administrate - la gaze, electricitate si accize - care contribuie cu aproximativ 0,9% la inflatia lunara. Aprecierea leului in iulie ar trebui sa contracareze partial inflatia provocata de cresterea preturilor administrate", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.

El mizeaza pe o inflatie anuala de 9,3%, respectiv una lunara de 0,9% in iulie. Pentru august, Dumitru vede o temperare a inflatiei anuale pana la 8,5%.

"Ar trebui sa vedem o tendinta clara de temperare incepand cu luna august si ne asteptam ca inflatia sa ajunga la aproximativ 6,5% la sfarsitul anului", mai spune Dumitru.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat, luni, in crestere prognoza pentru inflatia la finalul lui 2008, de la 6% la 6,6%, aceasta noua estimare luand in calcul un nivel mediu anual al pretului petrolului de 140 dolari/baril, considerat prea ridicat de multi dintre analisti.

Economistul-sef de la Raiffeisen Bank spune ca inflatia ar fi revenit pe o panta descendenta din august si fara ultima crestere a dobanzii-cheie de catre banca centrala, cu un sfert de punct procentual, la 10,25%, si considera ca decizia BNR a fost motivata de riscurile mari de ratare a tintei de inflatie si in 2009.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, prognozeaza un nivel al inflatiei la sfarsitul lui 2009 de 4,4%, foarte aproape de limita superioara a intervalului tintit de BNR anul viitor, de 3,5% plus sau minus un punct procentual.

"Exista riscuri sa ratam tinta de inflatie si in 2009. Practic, orice soc neprevazut care ar aparea anul viitor poate avea aceasta consecinta. Inflatia va intra pe o panta descendenta in august si, pana in iunie 2009, avem si un efect de baza favorabil, care va ajuta la temperarea inflatiei. Riscurile sunt mai mari pentru a doua jumatate a anului viitor, mai ales daca ne vom confrunta si cu o politica fiscala laxa", a declarat Chidesciuc, citat de NewsIn.

El prognozeaza o inflatie anuala de 9,3% in iulie 2008.

Directorul de investitii de la Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun, spune ca unul dintre factorii imprevizibili din anul 2009 este agricultura.

"Nu prea am avut, pana in prezent, doi ani consecutivi cu rezultate bune in agricultura", spune el, in conditiile in care se asteapta la o evolutie favorabila a sectorului agricol in 2008.

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera ca preturile produselor alimentare in iulie vor constitui un semnal foarte important pentru evolutia acestui segment in restul anului.

"Cred ca vom primi un semnal esential in iulie. Daca preturile produselor agroalimentare incep sa scada, cred ca avem sanse sa ajungem la o inflatie de 6,6% la finalul anului", a adaugat Anghel, care se asteapta la un nivel al inflatiei in iulie intre 9,2% si 9,4%.

Leul tare: Arma contra inflatiei, dar nesustenabil

Economistii atrag atentia asupra aprecierii leului in urma deciziei de majorare a dobanzii-cheie la 10,25%, pana la un nivel pe care il considera "nesustenabil" si "nefundamentat".

"Era evident ca majorarea dobanzii-cheie ar avea ca prim efect o apreciere nesustenabila a leului. Nivelul curent al cursului de schimb este periculos, deoarece nu are fundamente economice", a adaugat Dumitru.

Leul a ajuns, joi, la un nou varf fata de euro, BNR afisand un curs de referinta de 3,4719 lei/euro.
Economistul-sef al Alpha Bank Romania, Ella Kallai, spune ca un nivel "preferabil" al cursului de schimb ar fi in intervalul 3,55-3,65 lei/euro.

Kallai considera ca un impact pozitiv asupra leului, in sensul stoparii aprecierii acestui, l-ar putea avea o majorare a dobanzii de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE), care isi va anunta joi decizia.

Pe de alta parte, analistii straini anticipeaza o mentinere a dobanzii-cheie in zona euro la nivelul curent, de 4,25% pe an.

Kallai estimeaza o inflatie anuala in iulie de 9,38% si un nivel de 1% comparativ cu luna precedenta.
Rata anuala a inflatiei a ajuns, in iunie, la 8,61%, nivel apropiat de varful ultimilor doi ani si jumatate, de 8,63%, atins in martie.

Institutul National de Statistica va publica, luni, 11 august, datele despre evolutia preturilor in luna precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri