Demisia Guvernului a bagat in ceata strategia fiscala pentru anul 2006, pe care oamenii de afaceri o asteptau. In schimb, Finantele lucreaza de zor la Codul Fiscal, care va fi aplicat din momentul aderarii.

Specialistii Ministerului de Finante nu stiu daca TVA va fi majorat sau nu de anul viitor. Nici daca se vor introduce cote diferentiate de TVA din 2006. "Nu ma pot pronunta ce se va intampla cu TVA. Pot insa sa va spun ca, in UE, cota standard nu poate fi mai mica de 15%. Aceasta este de 16% in Spania si Germania, in timp ce in Danemarca si Ungaria este de 25%", a declarat Mihai Hura, director general adjunct la Directia Legislatie Impozite Indirecte din Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Ceata care invaluie fiscalitatea anului 2006 se risipeste cand este vorba despre anul 2007, momentul la care tara noastra ar putea intra in Uniunea Europeana. Directivele europene stabilesc clar liniile politicii fiscale pe care si Romania le va aplica incepand cu momentul aderarii.

TVA.

"Lucram la textul noului Cod Fiscal, ce va intra in vigoare in 2007, daca vom intra in UE", spune Mihai Hura. El adauga ca actul normativ va fi publicat pana la finele lui 2005 si ca MFP beneficiaza de ajutorul a doi experti belgieni cu care "am trecut de trei ori in revista modificarile privind TVA". Dispar granitele si se introduc schimburile intracomunitare. Marfurile vor circula pe baza unui document special ce va permite decontarea TVA intre tari. Totodata, strainii care vor cumpara produse din tara noastra vor putea sa-si recupereze TVA aferent.

ACCIZE.

"Accizele nu mai reprezinta demult un impozit pe lux, ci sunt impozite tampon la dispozitia Guvernului", a declarat Victoria Tomi, director general adjunct in MFP. Ea a adaugat ca viitoarele scumpiri de acciza vor avea loc la 1 iulie 2006, insa impactul lor asupra poopulatiei va fi minor. "La benzina si motorina am majorat accizele in avans, suntem la nivelul la care trebuia sa fim in 2008, conform calendarului stabilit", a spus reprezentatntul MFP.

DOBANZI PE DEPOZITE

Din momentul integrarii se va aplica cota 0 pentru depozitele constituite de nerezidenti in Romania. De acelasi tratament vor beneficia si cetatenii romani care isi vor constitui depozite in tarile comunitare, a declarat Cornelia Petreanu, director in Ministerul Finantelor Publice. Astfel va fi evitata dubla impozitare a castigurilor din dobanzi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri