Blocul National Sindical considera ca, in 2005, nivelul inflatiei fara interventii brutale ale BNR nu se va putea inscrie in tinta de inflatiei stabilita de Guvern, de 7,5 la suta. Mai mult chiar, sindicalistii apreciaza ca acest indicator ar putea atinge, la sfarsitul acestui an, un nivel de peste 10 la suta. Totodata, departamentul economic al BNS care a monitorizat intreaga dezvoltare a inflatiei pe timpul actualului Guvern mai crede ca valoarea cosului minim, pentru o familie de salariati, este de aproximativ 8 milioane de lei. Acest lucru ar duce, in conceptia BNS, la o valoare neta a salariului minim in jurul de 5 milioane de lei. Cu toate acestea, la ora actuala, salariul mediu net din 6 ramuri de activitate se situeaza sub valoarea mentionata mai sus.

Dintr-o analiza pe 7 ani a indicatorului, la nivel european se observa o reducere constanta a nivelului inegalitatii. Exceptie fac doar patru tari europene, insa si in acest caz cresteri precum cea din Romania au fost inregistrate doar in Germania si Grecia. BNS considera ca aceasta tendinta este daunatoare si reflecta o saracire a salariatilor cu venituri reduse. In ceea ce priveste rectificarea bugetara promisa, sindicalistii considera ca este un exemplu de fortare a mecanismelor macroeconomice. Printr-un astfel de gest, Guvernul nu face altceva decat sa rezolve dezechilibrele economice. Introducerea cotei unice a condus, in opinia celor de la BNS, la cresterea veniturilor disponibile pentru aproximativ 586.000 de persoane, adica aproximativ 13 la suta din numarul de salariati. Insa pentru acesti 13 la suta trebuie sa plateasca restul de 87 la suta, care vor trebui sa suporte inghetari salariale si cresteri de preturi, generate de cresterea TVA. Cresterea acestei cote standard la 21 sau 22 la suta conduce la o situatie usor neplacuta. Doar doua state ar mai ar depasi nivelul din Romania. Acestia mai considera ca rectificarea bugetara si reducerea deficitului bugetar se poate realiza printr-o reducere semnificativa a cheltuielilor de capital. Insa o astfel de masura ar contribui la reducerea potentialului de dezvoltare a Romaniei, concluzioneaza liderii BNS.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri