Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) estimeaza, pentru perioada 2008 - 2010, pierderi in valoare medie anuala de 251,5 milioane lei, determinate de platile efectuate de MEF din fondul de risc in contul beneficiarilor de garantii de stat si subimprumuturi, se arata intr-un raport al ministerului.
"Pe baza datelor istorice privind platile efectuate de MEF din fondul de risc in contul beneficiarilor de garantii de stat si subimprumuturi, au fost estimate pentru perioada 2008-2010 pierderile posibile - reprezentand valoarea serviciului datoriei pentru aceste imprumuturi ponderata cu procentul mediu al platilor efectuate de MEF din fondul de risc - la o valoare medie anuala de 251,5 milioane lei", se arata in "Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale", publicata de MEF, citat de NewsIn.

De asemenea, MEF are in vedere acordarea "cu prudenta" a garantiilor de stat si subimprumuturilor din fondul de risc, deoarece aceste plati pot largi deficitul bugetar.

Astfel, MEF urmareste "acordarea cu prudenta a garantiilor de stat si a subimprumuturilor, tine cont pe de o parte, de faptul ca, in conditiile lipsei de lichiditati a beneficiarilor, MEF trebuie sa efectueze plata in contul acestora din fondul de risc, ceea ce conduce la cresterea cheltuielilor bugetare si a deficitului bugetar", mai arata raportul de strategie pentru perioada 2008 - 2010.

"Ponderea platilor efectuate de MEF in calitate de garant, din bugetul public, se va reduce atat datorita rambursarii imprumuturilor garantate de stat pana in anul 2007, cat si datorita faptului ca aceste garantii si subimprumuturi se vor reduce treptat, ca urmare prevederilor Ordonantei de Urgenta Guvernului nr. 64/2007", se mai precizeaza in documentul emis de MEF

Potrivit Ordonantei de Urgenta Guvernului nr. 64/2007, acordarea garantiilor de stat si a subimprumuturilor se va face doar pentru proiectele prioritare sau strategice, in baza unei legi emise in acest scop, dupa parcurgerea unor etape care sa ateste credibilitatea si capacitatea de rambursare a datoriilor de catre beneficiarii garantiilor sau subimprumuturilor.

Institutia vrea sa reduca si costul datoriei publice

La jumatatea acestui an, datoria garantata public era de 1,88 miliarde euro, in scadere cu 194 milioane euro fata de finalul anului trecut, cea mai mare parte a acesteia - 1,806 miliarde euro - fiind pentru entitati din sectorul public si doar o mica parte - 74 milioane euro - pentru sectorul privat, potrivit datelor publicate de banca centrala.

Ministerul si-a propus sa scada costul datoriei publice guvernamentale de la 0,8% din produsul intern brut (PIB) in acest an pana la 0,6% din PIB in 2010, in conditiile in care estimeaza o imbunatatire a conditiilor de finantare pe piata interna si pe cea externa.

"Aceasta reducere are ca principale argumente perspectivele de imbunatatire a conditiilor de finantare pe termen mediu (2008-2010) atat pe piata interna, cat si externa", se mentioneaza in document.

Finantele iau in calcul, in strategia enuntata, o scadere treptata a randamentelor pe care le va oferi titlurile de stat, pe fondul temperarii inflatiei, de la varful atins in iulie, de 9,04%.

Evolutia este sustinuta si de procesul de convergenta cu zona euro, in care Romania si-a propus sa intre in 2014, ceea ce presupune indeplinirea unor criterii, in special legate de inflatie si rata dobanzii.

"In ceea ce priveste piata externa, desi mai pot exista socuri (vezi criza financiara internationala declansata in toamna anului trecut si inca nedepasita) se estimeaza o consolidare a evolutiilor macroeconomice in Romania si o imbunatatire graduala a pozitiei externe, cu implicatii pozitive asupra ratingului suveran si a conditiilor de imprumut aferente Romaniei pe pietele internationale", se mai spune in document.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri