Managerii chestionati de Institutul National de Statistica (INS) se asteapta ca industria prelucratoare, constructiile, comertul cu amanuntul si serviciile sa aiba o tendinta de crestere in intervalul august - octombrie, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor publicate de INS.
Managerii companiilor considera ca in perioada mentionata volumul productiei va creste usor in industria prelucratoare atat pe total (sold conjunctural +11%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Potrivit anchetei de conjunctura realizate de INS, optimismul privind cresterea productiei este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile cu 250-499 salariati (sold conjunctural +30%).

Pe ansamblul industriei prelucratoare, numarul de salariati ar putea sa scada usor (soldul conjuctural fiind de minus 7%), cele mai afectate ramuri fiind prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui, tratarea combustibililor nucleari si cea de masini si echipamente (solduri conjuncturale de minus 41%, respectiv minus16%).

Pe de alta parte, managerii apreciaza ca preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +23%), tendinta fiind mai accentuata decat in estimarea din luna anterioara, cand soldul conjunctural era de +35%.

Soldul conjunctural reprezinta diferenta procentuala dintre alternativele extreme (% crestere - % scadere), care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.

Conform estimarilor din luna iulie, pentru urmatoarele trei luni, in constructii se va inregistra o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +16%), corelata cu o marire a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +15%).
Pe de alta parte, 84% dintre managerii companiilor chestionati de INS apreciaza ca numarul de salariati din acest sector va stagna.

In ce priveste preturile, INS indica un sold conjunctural de +37%, prognoza fiind mai mica fata de cea din luna precedenta, de 46%.

Managerii societatilor comerciale mai preconizeaza ca vanzarile de marfuri, in urmatoarele trei luni, vor inregistra cresteri pe ansamblu (sold conjunctural +30%).

In plus, conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine tendinta pozitiva (sold conjunctural +36%).
Comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor avea, in opinia managerilor, o tendinta de crestere in trimestrul al treilea (sold conjunctural +26%).

In luna august, volumul stocurilor de marfuri ar urma sa ramana la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul, considera 94% dintre manageri.

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +15%).

Si preturile de vanzare cu amanuntul vor creste in perioada august – octombrie, conform opiniilor exprimate (sold conjunctural +54%).

Situatia economica din sectorul serviciilor, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate, unde se previzioneaza un sold conjunctural de 20%, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

"Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza intreprinderile mari (250-499 de salariati) la care soldul conjunctural inregistrat este de +64%, urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +50% si intreprinderile mici (1-49 de salariati), sold conjunctural de +13%", se arata in comunicatul INS.

Conform estimarilor din luna iunie 2008, cererea de servicii, la nivel de cifra de afaceri, isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, tendinta ascendenta pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +24%).

De asemenea, in sectorul serviciilor se estimeaza o usoara crestere a personalului (sold conjunctural +10%).

In opinia managerilor intrebati de INS, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor creste, in urmatoarele trei luni, (sold conjunctural +22%).

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1676 agenti economici), constructiilor (1254), comertului cu amanuntul (2197) si serviciilor (2009). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se mai arata in comunicatul Statisticii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri