Avansul record al economiei romanesti din prima jumatate a acestui an a fost alimentat, probabil, de cresterile peste asteptari in constructii si agricultura si va duce la aprecierea leului, dar nu va determina o decizie de majorare a dobanzii cheie de catre BNR, cred analistii.
Produsul intern brut (PIB) a fost de 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro) in primul semestru din acest an, in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare, arata estimarile INS. Pentru intervalul aprilie - iunie 2008, analistii chestionati de NewsIn estimasera cresterea economica intre 8% si 8,5%.

"Cresterea economica din primul semestru constituie o surpriza pentru investitorii straini si, din acest motiv, am putea vedea, in zilele urmatoare, o apreciere a leului, probabil sub nivelul de 3,50 lei/euro. Acesta ar fi, insa, singurul efect imediat al acestor date, care nu vor determina o noua majorare a dobanzii cheie, deoarece banca centrala se astepta deja la un nivel similar", a declarat Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, citat de NewsIn.

Economia Romaniei creste "evident peste potential", putand sa ajunga la un ritm de 8-9% in acest an, declara guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu pe 4 august, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.

Chidesciuc spune ca alte motive pentru o noua majorare a dobanzii de politica monetara ar putea fi eventualele comentarii negative ale agentiilor de rating la adresa Romaniei, insa nu cresterea economica, deja luata in calcul de BNR.

Economistul de la ING Bank aminteste ca rezultatele bune din agricultura pe al doilea trimestru, care constituie "un soc pozitiv de oferta", ar fi favorabile pentru temperarea inflatiei in urmatoarele luni, deoarece ar duce la scaderea preturilor la alimente.

Segmentul serviciilor, cu o pondere importanta in produsul intern brut (PIB), ar fi putut evolua, de
asemenea, peste asteptari in trimestrul al doilea, mai considera analistii, conform datelor afisate de NewsIn.

Revizuire in crestere pentru tot anul 2008

In urma publicarii datelor despre cresterea economica pe primul semestru, economistii spun ca isi vor modifica in urcare prognozele pentru avansul PIB pe tot anul 2008.

"In trimestrul al treilea, agricultura va avea o contributie consistenta. Vedem o scadere a autorizatiilor de constructii de luna iulie fata de iunie 2008, dar aceasta se va resimti abia in 2009. In aceste conditii, cresterea economica in 2008 nu are cum sa fie sub 8%", a declarat, citat de NewsIn, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

ING Bank si-a revizuit, recent, estimarea pentru avansul PIB in 2008 la 8,1%, a precizat Chidesciuc, adaugand ca, dupa datele pe al doilea trimestru, prognoza bancii "va urca spre 8,5%".

Cresterea economica ar putea incetini brutal in 2009, sub 4%

Analistii avertizeaza, insa, ca ritmul actual de crestere a economiei este peste potential si ca Romania nu va mai putea repeta performanta in anii urmatori. Mai mult, ei avertizeaza ca, in 2009, cresterea economica ar putea suferi o corectie brutala, posibil pana la un nivel sub 4%.

"Cred ca sectoarele care au determinat cresterea record au fost agricultura si constructiile, acestea fiind segmente cu o evolutie volatila. Este clar ca nu vom mai putea repeta performanta in anii urmatori", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care estimeaza, deocamdata, un avans al PIB de 7,5% in 2008.

Potrivit lui Chidesciuc, ritmul de crestere a economiei s-ar putea reduce brusc, sub 4% in 2009, an in care se vor vedea, cel mai puternic, efectele mai multor factori, printre care politica fiscala relaxata, incetinirea economica in zona euro - principalul partener comercial al Romaniei - si masurile de limitare a avansului creditarii luate de BNR.

"Am putea vedea, in 2009, o reducere, sub potentialul de 6%, a cresterii economice si de asemenea, o recesiune tehnica a economiei, adica rate de crestere negative, de la un trimestru la altul, nu anual, timp de cel putin sase luni consecutive, pentru datele ajustate sezonier. Am mai asistat la un astfel de fenomen in 2005, dupa avansul puternic din 2004", a explicat economistul ING Bank.

El subliniaza insa nu ca nu va fi vorba despre o recesiune economica in adevaratul sens. "Recesiunea economica mai presupune si cresterea somajului si scaderea salariilor, deci nu cred ca vom asista la asa ceva in Romania", a adaugat Chidesciuc.

Precedentul record de crestere economica pentru primul semestru a fost atins cu doi ani in urma
Varfurile precedente au fost atinse cu doi ani in urma, cand economia Romaniei a crescut cu 7,4% in primele sase luni, respectiv cu 7,9% in al doilea trimestru din 2006.

Altfel, cea mai alerta crestere economica s-a inregistrat in ultimele doua trimestru din 2004 - 9,8% in iulie - septembrie respectiv 9,5% in intervalul octombrie - decembrie, insa comparatiile intre trimestre diferite nu sunt relevante.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, pe 21 august 2008, ca produsul intern brut al Romaniei a crescut cu aproape 9% in al doilea trimestru al acestui an, avansul din prima jumatate a anului fiind de 8,6%, potrivit unor date statistice preliminare.

"Cresterea economica nu a mai atins acest nivel din perioada comunista, insa nu putem face o comparatie cu cifrele de atunci, deoarece se foloseau alti indicatori", explica, la acea data, Vosganian.

In primul semestru al acestui an, PIB-ul a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro), in crestere cu 8,2% fata de cel din primul trimestru din 2007, si tot cu mult peste asteptarile pietei.

Detalii privind evolutia PIB in primul semestru din 2008 si despre principalele elemente componente ale acestuia vor fi prezentate de INS in cadrul conferintei de presa de joi, 11 septembrie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri