Cresterea economica a Romaniei se va tempera incepand cu a doua parte a lui 2008, de la nivelul record de 8,8% in primul semestru al acestui an, ajungand la aproximativ 4% pentru intregul an 2009, a declarat Kenneth Orchard, senior economist in cadrul agentiei de rating Moody\'s.
"Avansul produsul intern brut (PIB) al Romaniei se va tempera, cu siguranta, in a doua parte a acestui an si in prima jumatate din 2009. Cresterea economica mai lenta in statele care sunt parteneri comerciali ai Romaniei si turbulentele din pietele financiare internationale vor impiedica avansul PIB-ului romanesc intr-un ritm la fel de alert ca in prezent", a explicat economistul de la Moody's, citat de NewsIn.

In primele sase luni din 2008, PIB-ul Romaniei a avansat cu 8,8% fata de acelasi interval din 2007, iar in al doilea trimestru cresterea economica anuala a fost de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postcomuniste in Romania.
Pe de alta parte, Moody's nu anticipeaza o corectie brutala pentru economia romaneasca, asa cum s-a intamplat in cazul statelor baltice, desi un astfel de scenariu nu poate fi exclus, mai spune Orchard.

"Cresterea economica in statele baltice a fost, in general, cu mult mai alerta - peste 10% - fata de avansul curent al Romaniei si s-a intins pe mai multi ani. De asemenea, boom-ul economic din tarile baltice a mers in paralel cu o bula imobiliara, o crestere a creditarii mai rapida ca in Romania, dar si cu deficite de cont curent mai mari", a mai spus economistul de la Moody's.

Agentia de evaluare financiara mai prognozeaza, pentru acest an, mentinerea deficitului de cont curent al Romaniei la nivelul de anul trecut, de aproape 14% din PIB, insa nu exclude nici o usoara diminuare a acestuia.
"In 2009, temperarea cresterii economice ar putea determina o restrangere mai puternica a deficitului de cont curent al Romaniei, posibil pana la 10% din PIB", a mai spus Orchard.

Moody's este singura dintre marile agentii de evaluare financiara care a mentinut perspectiva stabila atasata ratingului de tara atribuit Romaniei.

La inceputul acestui an, agentia de rating Fitch a anuntat ca a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la 'stabila' la 'negativa', la doar cateva luni dupa ce Standard & Poor's a luat o decizie similara. Urmatorul pas dupa o astfel de masura, in cazul in care datele economice despre Romania nu se imbunatatesc, este coborarea ratingului de tara.

"Ratingurile Romaniei sunt bine sustinute de nivelul scazut al datoriei guvernamentale si de faptul ca economia este mai puternica si mai diversificata ca acum 10 ani. In schimb, ingrijorarile Moody's sunt legate de politica fiscala laxa, deficitul de cont curent mare si de posibilitatea unei temperari bruste a avansului PIB", a mai explicat Orchard.

El a adaugat ca agentia ar lua in calcul o retrogradare a Romaniei doar in cazul adancirii, pentru o perioada mai lunga, a deficitului bugetar, fara reforme fiscale, sau in cazul unui regres al reformelor economice si institutionale implementate in anii premergatori aderarii Romaniei la UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri