Ambasadorul Germaniei in Romania si seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti cer o abordare proactiva in domeniul concurentei si ajutorului de stat pentru evitarea activarii clauzei de salvgardare
Ambasadorul Germaniei in Romania, Wilfried Gruber, si seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, cer Consiliului Concurentei o abordare proactiva in domeniul concurentei si ajutorului de stat pentru evitarea activarii clauzei de salvgardare privind aderarea la Uniunea Europeana, transmite Mediafax. "Consiliul Concurentei a facut multe progrese si si-a imbunatatit activitatea, insa tarile membre si Uniunea Europeana asteapta mai multe de la aceasta institutie. Consiliul Concurentei trebuie sa devina mai proactiv privind ajutoarele de stat care nu corespund regulilor europene", a declarat Gruber. El a precizat ca o astfel de atitudine este recomandata si celorlalte institutii cu activitati in domeniul concurentei, precum si Guvernului. "Acest mesaj trebuie luat foarte in serios, pentru ca este un element important care va fi luat in considerare la raportul de tara din octombrie 2005", a spus Gruber. El a mentionat ca Germania va respecta calendarul integrarii stabilit pentru Romania si Bulgaria, cu conditia ca toate conditiile impuse celor doua state sa fie respectate.


UE va investiga ajutoarele de stat

Ideea unei atitudini proactive in domeniul concurentei a fost subliniata si de Scheele. "Consiliul Concurentei are potential sa fie si mai activ, avand parghii care pot fi folosite pentru a crea surprize de genul unor controale inopinate", a spus Scheele. El a precizat ca activitatea institutiilor statului in domeniu va fi analizata cu atentie in cadrul raportului de tara, care va fi prezentat in luna octombrie. "Este prea devreme sa stim sigur ce va spune Comisia Europeana in luna octombrie, insa va spun sigur ca vor fi recunoscute progresele inregistrate, asa cum lipsa progreselor va fi criticata", a spus Scheele. Seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a avertizat ca, ulterior aderarii, institutia europeana va putea incepe investigatii proprii privind ajutoarele de stat susceptibile de incalcare a legislatiei. "Nici o masura care va avea efecte negative dupa aderare nu va fi tolerata. Din pacate, trebuie sa va spun ca nu va veti putea odihni sau relaxa dupa prezentarea raportului de tara", a mai spus Scheele. Cei doi oficiali au participat, ieri, la conferinta finala a unui proiect de twinning intitulat "Continuarea dezvoltarii capacitatii autoritatilor de implementare a acquis-ului comunitar in domeniul concurentei si al ajutorului de stat la standardele europene de aplicare", dezvoltat in colaborare cu autoritatile de profil din Germania si Italia. La randul sau, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a afirmat ca politica institutiei in domeniul concurentei si al ajutorului de stat poate fi imbunatatita. Berinde a amintit ca primii pasi in abordarea unei politici proactive au fost initiati, peste 40% din investigatiile deschise in acest an in domeniul concurentei si 13 investigatii in domeniul ajutorului de stat fiind realizate din proprie initiativa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri