Dupa ce a incasat timp de ani buni, "fara sa clipeasca", miliarde de lei din TVA aplicata la valoarea donatiilor efectuate prin teledonuri pentru ajutorarea sinistratilor, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a fost strans cu usa sa recunoasca public: donatiile prin telefon nu intra in sfera de aplicare a TVA. Mai mult, reprezentantii MFP sustin ca respectiva cincime din sumele donate pentru cei napastuiti de soarta au intrat in conturile statului din vina societatilor care au intermediat colectarea de fonduri, si nu din cauza legiuitorului, care lasa ca legea sa fie interpretata asa cum ii convine: sa vina bani la buget, indiferent de unde. Numai de pe urma donatiilor adunate de Realitatea TV la ultimele teledonuri organizate pentru ajutorarea sinistratilor din Moldova statul va incasa 10.000 euro.


Scopul scuza mijloacele

Prins in "flagrant" de catre presa, care a relatat deseori faptul ca statul nu se da in laturi sa-si bage in conturi sume uriase reprezentand TVA la donatiile facute pentru cei care au ramas pe drumuri din cauza inundatiilor, Ministerul Finantelor a dat, in sfarsit, propria sa interpretare a legii (n.n., noul Cod Fiscal, intocmit tot de expertii acestei institutii). "Donatia unei sume de bani primite prin intermediul unei societati de telefonie nu reprezinta contrapartida obtinuta de societatile de telefonie pentru serviciile sale si nici nu aduce un avantaj in favoarea acesteia. Practic, societatile de telefonie sunt intermediare in colectarea unor fonduri banesti, operatiune care nu se afla in sfera TVA, chiar daca contravaloarea acestor donatii este exprimata printr-un tarif pe minut de convorbire telefonica. Acesta se va factura fara TVA, separat, in facturile emise clientilor", se arata intr-un comunicat al MFP. Numai ca autorii comunicatului nu aduc nici o vorba despre sumele deja incasate din TVA aplicata donatiilor. Care ar urma sa fie returnate firmelor de telefonie care le-au virat, la cererea acestora. Ramane de vazut cum si cand cei care si-au deschis inima si au donat, fiecare din putinul sau, vor primi inapoi banii retinuti fara o motivatie imperativa. "Societatile care nu au interpretat corect prevederile Codului Fiscal si au virat TVA pot sa ni se adreseze pentru returnarea TVA", declara Dorin Tiganas, purtator de cuvant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Numai ca, daca ar fi sa ne luam dupa procedurile care trebuie luate in acest sens, este posibil ca firmele organizatoare de teledonuri sa se lase pagubase, dat fiind ca o astfel de operatiune de returnare a TVA poate fi facuta doar dupa efectuarea unui control fiscal tematic, axat pe operatiunile de teledon. Astfel ca pana la urma tot cei care au scos din buzunare bani pentru ajutorarea sinistratilor si care au fost taxati ilegal cu 19% vor ramane "cu buzele umflate".


MFP: Vinovati sunt operatorii de telefonie

Incercand sa aplaneze conflictul izbucnit la aflarea vestii ca TVA pentru donatii nu ar fi trebuit incasati, precum si sa atenueze uriasul prejudiciu de imagine adus de aceasta "scapare", MFP da vina pe firmele de telefonie care au pus la dispozitie linii pentru strangerea de donatii. Astfel, Emilia Dragu, director executiv in MFP, a declarat la Realitatea TV ca, desi a incasat banii, statul nu a cerut niciodata TVA pentru donatiile prin telefon. "O parte (n.n.:, din bani) reprezinta minutul de telefonie si cealalta parte reprezinta o suma de bani care este rambursata beneficiarilor, in cazul de fata sinistratilor. Acea suma de bani nu este subiect de TVA. Faptul ca RomTelecom poate, dintr-o eroare, a interpretat gresit prevederile legale in materie, la vremea respectiva, se poate regla foarte usor, tot in baza legii, prin stornare", a spus Dragu. Cu alte cuvinte, vinovat nu este cine a incasat banii fara sa aiba acest drept timp de mai mult de jumatate de an (avand in vedere ca s-au organizat teledonuri de mai multe ori de la inceputul anului), ci cine a incasat de la donatori aceste sume si le-a virat catre stat.

Faptul ca Ministerul Finantelor da o explicatie extrem de ambigua nu mai mira pe nimeni, avand in vedere modul in care lucreaza aceasta institutie, insa surprinzator este faptul ca subordonatii lui Ionut Popescu au reactionat abia acum, desi au fost terfeliti de cateva ori in campanii de presa pe acest subiect. Surse avizate ne-au declarat ca in spatele acestei reactii "prompte" nu stau nici constiinta si nici profesionalismul reprezentantilor MFP, ci o interventie dura, neoficiala, a premierului Calin Popescu Tariceanu. Acesta a fost la randul sau sesizat de cei care au cazut in aceasta capcana parsiva intinsa de MFP, o data cu taxarea donatiilor.


RomTelecom nu-si asuma vreo vina

Reprezentantii RomTelecom ne-au declarat ca atat timp cat MFP nu va emite un act normativ care sa reglementeze aceasta situatie, inclusiv in privinta stornarii sumelor si redistribuirea acestora, ulterior, catre donatori, va continua sa aplice TVA la sumele oferite prin teledon. Sursele citate afirma ca acel comunicat de presa al MFP referitor la faptul ca banii donati prin intermediul liniilor telefonice nu intra in sfera de aplicare a TVA "nu are valoarea unor instructiuni referitoare la aplicarea TVA". In consecinta, RomTelecom a solicitat de urgenta MFP sa-si exprime o pozitie oficiala cu privire la acest caz. "Din momentul in care va primi aceasta clarificare oficiala in scris, RomTelecom nu va mai aplica TVA si va proceda la ajustarea acestuia in conformitate cu prevederile legale. Precizam ca sumele incasate cu titlul de TVA sunt virate integral la bugetul statului, iar RomTelecom nu percepe comisioane pentru serviciul de donare prin teledon a donatiilor pentru victimele inundatiilor".


Orange: Nu putem pune in aplicare comunicatele de presa

Si reprezentantii companiei de telefonie mobila Orange sustin ca nu pot jongla cu taxele dupa comunicatele de presa trimise de MFP. "Interpretarea cuprinsa in comunicatul de presa nu poate decat sa ne bucure, insa in conditiile actuale, in care legislatia romana este inca neclara, noi nu putem sa nu aplicam TVA la serviciile de punere la dispozitie de linii telefonice pentru donatii", ne-a declarat Carmen Soare, tax manager la Orange.


Connex: Suportam noi TVA pentru donatii

In acelasi timp, reprezentantii Connex ne-au declarat ca TVA este virata catre Ministerul Finantelor de aceasta companie pentru toate serviciile, deci si pentru cele aferente teledonurilor. "Connex transfera insa sume echivalente cu cele platite statului ca TVA pentru telefon celor care organizeaza campaniile de strangere de fonduri pentru sinistrati", ne-au declarat reprezentantii companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri