Astfel, CNP estimeaza ca PIB-ul nominal va ajunge, in acest an la 505 miliarde lei, de la 404,7 miliarde lei in 2007, mai arata raportul.

Pentru 2009, prognoza oficiala a fost, de asemenea, revizuita in sus, la 6,5%, de la un nivel anterior de 6,1% prevazut in prognoza de primavara. Cresterea economica se va tempera treptat in intervalul 2010 - 2013, plafonandu-se, in ultimii doi ani ai perioadei, la 6%, mai prevede prognoza CNP.

Ministrul economiei si finantelor a anuntat aceste previziuni pentru cresterea economica inca de miercuri, in cadrul unei conferinte de presa.

"In prezent, economia Romaniei inregistreaza cei mai buni parametri din istoria sa moderna. Iar daca in 2009 vom inregistra o crestere economica de 6,5%, nu inseamna o prabusire, sau hard landing (aterizare fortata n.r.), cum se vehiculeaza, ci tot un avans al economiei. Nimeni nu creste cu 9% tot timpul", a declarat Vosganian.

In primul semestru al acestui an, avansul PIB a fost de 8,8%, nivel record al perioadei postcomunista pentru Romania, iar anul trecut economia Romaniei a crescut cu 6%.

Romania inregistreaza un ritm alert de crestere economica
intr-un context economic mondial de stagnarea sau chiar recesiune in cazul unora dintre statele dezvoltate.