Romania a inregistrat, anul trecut, un excedent al balantei comerciale cu India, de 72 milioane euro, fiind pe pozitia a opta in Uniunea Europeana (UE), dupa valoarea acestuia, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, Eurostat.
Exporturile Romaniei catre piata Indiei au sporit in 2007 pana la 330 milioane euro, de peste opt ori mai mult decat in 2000, un ritm de crestere similar fiind inregistrat si in cazul importurilor, care au avansat de la 31 milioane euro in 2000 pana la 258 milioane euro in anul precedent, potrivit NewsIn.

In perioada 2000-2007, comertul cu bunuri intre Uniunea Europeana si India si-a dublat valoarea, exporturile crescand de la 13,7 miliarde euro pana la 29,5 miliarde euro, in timp ce importurile au sporit de la 12,8 miliarde euro la 26,3 miliarde euro.

In consecinta, surplusul balantei comerciale a urcat de la 832 milioane euro in 2000 pana la 3,2 miliarde euro in 2007. Excedentul se datoreaza in principal avansului exporturilor de produse manufacturate, care au crescut de la 0,9 miliarde euro la 4,7 miliarde euro in perioada amintita.

Comertul cu India reprezenta in anul anterior 2,4% din totalul exporturilor realizate de statele membre ale UE, in timp ce importurile valorau 1,8% din total, fapt ce a facut ca India sa devina al noualea partener comercial al UE.

Germania a avut cele mai multe tranzactii comerciale din UE cu India

Potrivit datelor publicate de Eurostat, in perspectiva summit-ului UE - India, ce va avea loc, luni, 29 septembrie, Germania este cel mai mare exportator de bunuri din blocul comunitar catre India, valoarea marfurilor desfacute pe piata respectiva ajungand in 2007 la 7,3 miliarde euro. Belgia a fost al doilea expeditor de produse catre statul indian, cu 5,4 miliarde euro, urmata de Marea Britanie, cu 4,3 miliarde euro.

Pe de alta parte, Marea Britanie a fost cel mai mare importator de produse indiene, cu 5,3 miliarde euro, pe pozitiile urmatoare fiind Germania, cu 4,3 miliarde euro, si Italia, cu 3,4 miliarde euro.

Valoarea investitiilor straine directe (ISD) realizate anul trecut de UE in India a urcat de peste patru ori, pana la 10,95 miliarde euro fata de 2,54 miliarde euro in 2006, in timp ce ISD realizate de India in statele membre ale blocului comunitar au sporit de aproape 20 de ori fata de anul 2006, pana la 9,46 miliarde euro in 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri