Directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Robert Tatu a declarat, la Sibiu, ca agentia a demarat un proiect pilot de monitorizare a pietei imobiliare din Romania, prin care aceasta ar putea fi stabilizata, anunta NewsIn.
„REMIS este un proiect-pilot pe care l-am demarat la Buzau. Acesta cuprinde date complete despre proprietatile imobiliare, iar softul va permite oricui sa afle informatii importante despre anumite proprietati”, a spus Tatu.

Potrivit acestuia, prin intermediul viitorului soft, oamenii vor putea sa afle istoricul unei proprietati, evaluarea sa corecta, dar si prognoze despre cum va evolua valoarea acelei proprietati.

„Noi am preluat acest model dupa cel olandez, dar nu-l putem implementa exact asa, ci trebuie adaptat cerintelor de la noi. Dar, in principiu, oricine poate sa intre pe internet, iar pentru 2-3 centi poate sa afle cand a fost vanduta ultima oara o proprietate, pretul la care s-a vandut si evaluarea acesteia, in asa fel incat sa dispara speculatiile”, a explicat Robert Tatu.

Directorul ANCPI a adaugat ca implementarea acestui proiect depinde in principal de Guvern.

„Daca proiectul va fi sustinut de viitoarea guvernare, atunci putem spune ca vom asista la o stabilizare a pietei imobiliare. Depinde insa de Guvern modul in care el va fi implementat la nivel national”, a spus Tatu. El a precizat ca nu poate evalua, in acest moment, costurile implementarii proiectului si nici durata lui.

Tatu a mai declarat la Sibiu ca toate proprietatile din Romania vor fi cuprinse in cadastrul general digital pana la sfarsitul anului 2020, in urma unui proiect al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara si care va costa aproximativ un miliard de euro. „In acest moment exista un proiect pilot in comuna Stefan Voda, din judetul Calarasi, iar el urmeaza sa fie implementat pana in anul 2020 la nivel national. Acesta este un proiect pe termen lung, pentru ca transformarea din analog in digital a bazelor de date necesita multi bani si mult timp”, a explicat Robert Tatu.

Acesta a mai adaugat ca banii pentru implementarea acestui proiect vor veni de la bugetul de stat, din fonduri proprii, dar si din credite de la Banca Mondiala, fonduri UE si de la companii private.

„Este dificil pana ii facem pe oameni sa inteleaga necesitatea si importanta acestui proiect. Va fi nevoie si de o reglementare legislativa, pentru ca in acest moment, primarii daca vor pun la dispozitie datele necesare, daca nu, nu. Practic, ceea ce vom face este masurarea si intabularea fiecarei proprietati din Romania, pe banii statului”, a conchis Tatu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri