Productia industriala a scazut in luna august cu 1,5% fata de aceeasi luna a anului anterior, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare si extractiva, care nu au putut fi compensate de avansul sectorului energetic, a anuntat Institutul Nationala de Statistica (INS), scrie NewsIn.
In iulie, productia industriala avusese un ritm anual de crestere de 5,1%. Productia din industria prelucratoare a scazut cu 2,4% in perioada august 2007-august 2008, iar cea extractiva s-a diminuat cu 0,7%. Spre deosebire, productia din sectorul energiei electrice si termice a sporit cu 12,1% in acelasi interval, mai arata datele INS.

Cat priveste marile grupe industriale, in a opta luna a acestui an au fost inregistrate cresteri usoare in doua industrii, cea a bunurilor de uz curent (2,7%) si cea energetica (0,3%), in timp ce in restul sectoarelor au fost raportate scaderi. Astfel, cel mai mult s-a redus productia bunurilor de folosinta indelungata, cu 17,5%, urmata de industria bunurilor de capital, cu 5,7% si sectorul produselor intermediare, cu 1,8%.

Din datele INS reiese ca, in primele opt luni ale acestui an, productia industriala a avansat cu 4,9% fata de acelasi interval din 2007, crestere sustinuta de sectorul de energie electrica si termica, gaze si apa, care a avansat cu 7,2%, si de industria prelucatoare care a produs cu 5,3% mai mult. In schimb, industria extractiva a inregistrat o comprimare a productiei cu 0,7% in acelasi interval.

In ianuarie - august 2008, pe marile grupe industriale au fost cresteri anuale importante in industria bunurilor de capital, de 10,6%, si cea a bunurilor de uz curent, de 8,4%. Ritmuri mai mici de crestere s-au inregistrat in productia de bunuri intermediare, de 2,1% si cea energetica, de 1,5%. In industria bunurilor de folosinta indelungata, productia a scazut cu 2,1% in primele opt luni din 2008 comparativ cu perioada similara din 2007.

Fata de luna iulie, productia industriala a inregistrat, in august, o scadere de 8,7%, ca urmare a declinului industriei prelucratoare, in care productia s-a redus cu 10,1%, si al sectorului energiei electrice si termice, apa si gaze, care a scazut cu 0,3%. Singurul domeniu in care, in august, s-a inregistrat o usoara crestere fata de luna anterioara a fost industria extractiva (+0,6%).

Potrivit INS, in patru din cele cinci grupe industriale mari s-au inregistrat scaderi. Astfel, productia din industria bunurilor de capital s-a redus cu 32,3%, cea a bunurilor intermediare, cu 9%, industria bunurilor de folosinta inelungata, cu 6,8% si productia bunurilor de uz curent, cu 1,6%. Singurul domeniu unde s-au inregistrat cresteri ale productiei a fost industria energetica, ce a avut un avans de 3,1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri