Executarea silita a societatii Sere Codlea de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a avut succes
Cele 52 de active ale societatii si o suprafata de teren de 216.099 metri au fost scoase de trei ori la vanzare prin licitatie publica (in martie, aprilie si mai) insa nu s-a aratat nici un investitor interesat sa le cumpere. AVAS a facut tot posibilul sa vanda activele, a scazut si pretul de pornire de la 6,9 milioane dolari la 5,2 milioane dolari, dar tot nu s-a prezentat nimeni la licitatii.

Mentionam ca societatea Sere Codlea a ajuns, treptat, in pragul falimentului, dupa ce firma Agro 2001 Dolj, care detine pachetul majoritar de actiuni, a acumulat datorii de 5,5 milioane de dolari. Potrivit AVAS, cele mai mari datorii acumulate de Sere Codlea sunt la Distrigaz, circa 4 milioane de dolari, creanta pentru care societatea nu a efectuat nici o plata. Sere Codlea mai figureaza cu o creanta la Bancorex, de aproximativ un milion de dolari, din care a fost recuperata suma de 399.959 dolari.

Pentru aceasta creanta exista o conventie de esalonare care nu a fost respectata, ultima incasare fiind din data de 20 iulie 2004. Alti 500.000 dolari sunt datorati Casei de Asigurari in Sanatate Brasov, fiind recuperate doar 37.000 dolari prin blocarea conturilor societatii.

Precizam ca Sere Codlea este una dintre societatile la care AVAS a pus poprire pe conturi.

AVAS ia in calcul esalonarea datoriilor

In ciuda acestei situatii mai mult decat dezastruoase, AVAS ia in calcul posibilitatea esalonarii datoriilor. "Ca urmare a faptului ca la licitatiile publice organizate de AVAS nu au existat participanti interesati de achizitionarea activelor societatii, Autoritatea analizeaza in prezent propunerea formulata de catre SC Sere SA Codlea privind plata esalonata a datoriilor inregistrate, ne-a informat AVAS. Esalonarea ar putea fi facuta in ciuda faptului ca societatea are antecedente in ceea ce priveste nerespectarea platilor esalonate.

In plus, avand conturile blocate, este greu de crezut ca va putea achita vreun ban, chiar daca vor fi esalonari. In acelasi timp ar fi incalcate si deciziile Guvernului de a nu mai acorda esalonari ale datoriilor, fiind considerate ajutoare de stat. Este bine cunoscut ca UE nu agreaza asemenea ajutoare de stat.

Esalonarea, prin vointa politica

Constantin Ciutacu, vicepresedinte al Consiliului Concurentei, ne-a declarat ca esalonarea poate fi acordata "daca exista vointa politica a Guvernului. Ciutacu a mai spus ca ar putea fi facut in asa fel incat sa nu poate fi data inlesnirea la plata sub forma unui ajutor de stat. "Ar putea sa se plateasca ca si cum ar fi un credit bancar, ca si cum AVAS ar fi o banca comerciala care percepe dobanzi.

Acestea ar putea fi chiar mai mari decat dobanzile bancare obisnuite, deoarece este o societatea cu risc, ne-a explicat Ciutacu. Acesta a recunoscut ca este o metoda care nu a mai fost folosita in Romania, dar exista "ca principiu si "este scrisa la noi in regulamente. Oficialul a mai precizat ca in cazul Sere Codlea, Consiliul Concurentei nu poate intereveni, deoarece fiind societate care produce bunuri agricole brute, neprelucrate, aceasta intra sub incidenta politicilor agricole comunitare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri