Compania Energetica Nationala infiintata prin Ordonanta de Urgenta se va numi Electrica si este creata pentru a fi privatizata cu investitori de portofoliu, a declarat, conform Newsin, premierul Calin Popescu Tariceanu, in urma sedintei de Guvern.
"Am luat decizia crearii companiei nationale energetice prin Ordonanta de Urgenta. Ceea ce urmarim nu este crearea unei societati de stat, ci este crearea unei societati care sa fie privatizata cu investitori de portofoliu si nu cu unul strategic, pentru ca altfel nu am face decat sa ii punem pe tava unei societati mari o societate extrem de tentanta", a afirmat Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit primului ministru, societatile mici nu au cum sa reziste in aceasta concurenta acerba in fata societatilor mari. Sectorul energetic este complet divizat in societati mici, fara capacitate financiara, incapabile sa reziste concurentei, incapabile sa se finanteze pentru modernizare si pentru a sa face fata normelor din ce in ce mai stricte de protectie a mediului care sunt adoptate la nivelul UE.

"Acesta a fost unul dintre motivele principale pentru crearea companiei care regrupeaza aproape 50% din capacitatile de productie de energie electrica si trei dintre societatile de distributie a energiei care au ramas inca in proprietatea statului. Societatea se va numi Electrica, urmand ca dupa aceea sa fie schimbat", a mentionat Tariceanu.

Seful Guvernului a mai spus ca se asteapta la tot felul de reactii si ca cele negative vor veni de la cei care nu doresc crearea acestei companii, in primul rand din partea societatilor concurente dar si din partea celor care si-ar fi dorit sa aiba o asemenea initiativa, dar nu pot sa o aiba pentru ca nu sunt la guvernare.

"Fara o societate puternica, suntem spectatori la marile proiectele energetice care ar trebuie sa se desfasoare inclunzand Romania. De exemplu, cele doua conducte de transport, cea de titei de la Constanta la Trieste si cea de transport gaze din zona Caspica pana in centrul Europei, Nabucco. Pana acum toate statele din Europa si-au pus companiile sa participe in aceste proiecete. Romania nu a avut o companie capabila sa se angajeze consistent in acest proiect", potrivit Premierului.

Tariceanu a afirmat ca in sectorul energetic se petrec mari transformari si ca este o cursa de competitivitate si trebuie sa tinem cont de constrangerile legate de mediu. Fara o companie puternica care sa se poata finanta pentru a investi in proiectele care sa duca la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, pentru sectorul productiei de energie pe carbune, ramanem cu o mare problema pentru ca riscam ca o parte din societatile de productie de energie electrica pe carbune sa fie inchise, in opinia Primului ministru.

Potrivit proiectului initiat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Electrica va prelua actiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Hidroelectrica, acesta din urma trecand din portofoliul MEF in cel al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in scopul constituirii companiei energetice nationale.

De asemenea, conform proiectului de hotarare de guvern, intocmit de AVAS, autoritatea va fi imputernicita sa mandateze reprezentantii sai in adunarea generala extraordinara a actionarilor Electrica SA, Complexulului Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni sa aprobe toate demersurile necesare pentru majorarea capitalului social al Electrica, cu aportul in natura al statului, reprezentand intregul pachet de actiuni nominative detinute de stat la Hidroelectrica, Complexul Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni.

Totodata, proiectul de hotarare prevede ca AVAS este mandatat sa emita noi actiuni ale Electrica, care revin statului prin Autoritate, in schimbul aportului in natura prevazut mai sus.

Autoritatea va avea sarcina transferului tuturor actiunilor nominative detinute la Hidroelectrica si complexurile Energetice Rovinari si Turceni din proprietatea privata a statului si din administrarea AVAS in proprietatea Electrica SA.

Strategia energetica a Romaniei, aprobata la inceputul lunii septembrie 2007, prevede infiintarea unei companii energetice nationale, care sa cuprinda producatori de energie si societatile de distributie ramase in proprietatea statului.

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, critica, la sfarsitul anului trecut, intentia autoritatilor romane de a infiinta o companie energetica integrata, afirmand ca nu a fost instiintat de acest proiect, care, spunea el, ar putea crea "un monstru".







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri