Timpul zilnic de munca al romanilor tinde sa scada, arata datele statistice. Potrivit unui studiu care analizeaza luna mai, programul real de lucru a scazut cu jumatate de ora.

Adica nu s-au mai platit opt ore pe zi, ci doar sapte si jumatate. Statisticienii spun ca de vina este, printre altele, ziua libera de Pasti dar, cel mai important, recunosc ca s-a renuntat la etalonul de opt ore pentru a defini o zi de munca. In termeni de timp, cel mai putin au muncit cei din sectorul minier, iar cel mai mult cei din sanatate. In termeni de rezultat insa stam mai bine: chiar daca timpul de munca a scazut, productivitatea este in crestere.

Potrivit statisticii pe luna mai, fiecare roman si-a redus ziua de munca in medie cu o jumatate de ora. Nimeni nu mai este platit pentru opt ore muncite in fiecare zi. Pina si Statistica recunoaste ca nu se mai lucreaza cu aceasta cifra. Si totusi, chiar daca s-a redus timpul de munca, s-a produs mai mult.

In nici un sector de activitate din economie ziua de lucru nu mai este de opt ore, dupa cum reiese din datele pe luna mai ale Institutului National pentru Statistica (INS).

Luna mai a avut 22 de zile lucratoare, ceea ce, la un program standard de opt ore pe zi, ar fi insemnat 176 de ore lucrate, la nivelul intregii luni.

De putin timp, Statistica pune la dispozitia publicului un nou indicator social: salariul mediu net orar, atit la nivelul intregii economii, cit si la nivelul fiecarui sector in parte. Salariile medii nete lunare erau oricum trecute in buletinul statistic si, comparind cele doua date, rezulta ca romanii nu mai sunt platiti pentru opt ore pe zi. La nivelul intregii economii, salariul mediu net in luna mai a fost de circa 7,2 milioane de lei vechi, mai precis 7.202.647 de lei vechi. Tot INS ne spune si cit a fost cistigul mediu net orar la nivelul intregii economii, in mai: 43.678 de lei vechi. Comparind cele doua date, rezulta ca romanii au muncit, in medie, in mai, 164,9 ore, deci cu peste 11 ore mai putin decit programul normal aferent lunii respective, de 176 de ore. Pe zi, reiese ca fiecare salariat din economia romaneasca a fost platit, in medie, pentru 7,5 ore lucrate. Asadar, tot in medie, fiecare si-a scurtat durata zilnica de munca cu o jumatate de ora.

Minerii si medicii, la extreme

Si mai interesant este ca programul mai mic de opt ore se aplica in cazul fiecarui sector economic din statistica, el nefiind doar o rezultanta medie a unei compensari intre programe mai lungi si, respectiv, mai scurte de opt ore. Facind acelasi raport intre salariul mediu lunar net pe un domeniu de activitate si cistigul orar net, rezulta ca in toate sectoarele de activitate din statistica programul mediu zilnic pe luna mai a fost mai mic de opt ore. In termeni de timp, cel mai putin au muncit cei din sectorul minier, 136 de ore, adica doar 6,2 ore pe zi, iar cel mai mult cei din Sanatate si asistenta sociala, 168,8 ore in medie in mai, adica aproape 7,7 ore.

INS: Nu se mai iau in calcul opt ore

INS ne-a explicat ca principala cauza a scaderii timpului de lucru a fost faptul ca in mai a fost Pastele, care este zi nelucratoare. Tot cei de la Statistica au dezvaluit insa ca nu se mai ia in calcul durata standard de opt ore. Cele opt ore zilnice care, insumate, sa dea programul de 176 de ore pe luna sint maximul posibil. Cind facem calculele, noi ne raportam la un indicator numit om-ore, care se refera la timpul efectiv de lucru. Aceste date le obtinem de la intreprinderi, pentru ca acest timp efectiv de lucru este trecut in contractul de munca si este diferit de la caz la caz. Spre exemplu, minerii au un program efectiv de sase ore pe zi. In plus, se mai iau in calcul si orele suplimentare, daca sint, dar si intreruperile de activitate, pe baza datelor comunicate de intreprinderi, spun cei de la Statistica.

Mai multa munca in mai putin timp

Si totusi, chiar daca, in termeni de timp, rezulta ca s-a muncit mai putin, in termeni de rezultat lucrurile stau invers. In primele cinci luni ale anului in curs, productivitatea muncii in industrie a crescut cu 5,3% fata de perioada similara a anului trecut. Deci, in medie, fiecare angajat din industrie a produs mai mult, chiar daca a facut-o intr-un timp mai restrins. Adica a muncit mai bine.

Cea mai mare crestere de productivitate, de 47,5%, s-a inregistrat in domeniul prelucrarii lemnului. Cei de aici au insa cele mai mici salarii din intreaga economie (net circa 27.500 de lei vechi pe ora sau 4,33 milioane de lei pe luna, in mai). Cea mai mare scadere de productivitate s-a inregistrat in sectorul aparaturii de precizie. Aici, salariul este mai mare, de 43.000 de lei pe ora) dar, la nivelul intregii luni mai a fost de 7,04 milioane de lei, deci sub salariul mediu net pe economie.

Salariile din banci, de trei ori mai mari decit media pe tara

Cele mai mari salarii din Romania sint cistigate de cei din sectorul de intermedieri financiare. Astfel, in mai, salariul mediu net a fost aici de 21,4 milioane de lei, deci de aproape trei ori mai mare decit salariul mediu net pe economie. La mare distanta urmeaza salariatii din sectorul petrolier si cel nuclear, care au cistigat, in medie, aproape 14,7 milioane de lei, in mai, deci de peste doua ori mai mult decit salariul mediu. Urmeaza cei din sectorul de extractie a hidrocarburilor, cu aproape 14 milioane de lei net, productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, care au cistigat, in medie, 12,6 milioane de lei net. Cistiguri de peste 10 milioane au mai avut cei din sectorul postei si telecomunicatiilor, salariatii din sectorul energetic si cei din administratia publica si din armata.

Salariul mediu net in mai a scazut, in termeni nominali, cu 3,1% fata de nivelul consemnat in luna anterioara. Cele mai mari scaderi au fost consemnate chiar in virful ierarhiei, adica la cei din sectorul financiar, care au primit cu aproape 17% mai putin decit luna precedenta, urmati de cei din transporturi (minus 8,8%) si de cei din extractia carbunelui (minus 8,6%). Cele mai mari cresteri de venituri s-au consemnat in extractia petrolului si gazelor (crestere de 34% fata de luna aprilie), in rafinarea titeiului (avans de 7%) si in agricultura (plus 2,4%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri