Romania s-a mentinut pe locul cinci in Uniunea Europeana, dupa avansul anual al preturilor din septembrie, de 7,3%, nivel cu 3,1 puncte procentuale peste media inflatiei din UE, de 4,2%.
Conform biroului european de statistica, Eurostat, in septembrie, primele patru state membre UE cu cea mai ridicata inflatie anuala au fost Letonia, cu 14,7%, Bulgaria (11,4%), Lituania (11,3%) si Estonia (10,8%).

Cele mai scazute rate ale inflatiei anuale au fost inregistrate, in septembrie, in Olanda (2,8%), Germania (3%), Irlanda si Portugalia (3,2%).

Inflatia anuala s-a temperat, in septembrie, pana la 4,2% in UE, de la 4,3% in luna august, si pana la 3,6% in zona euro, de la 3,8%.

In septembrie 2007, rata anuala a inflatiei era mult mai mica, de 2,2% in UE si de 2,1% in zona euro.

Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut in septembrie cu 0,3% in UE, repectiv de 0,2% in zona euro.

Din datele Eurostat a reiesit ca, fata de luna august 2008, inflatia anuala s-a accentuat, in septembrie, in opt state membre, a ramas stabila in doua si s-a temperat in 17 dintre acestea.

Potrivit calculelor Institutului National de Statistica (INS), inflatia anuala din Romania s-a temperat la 7,3% in septembrie, de la 8,02% in august. Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut cu 0,40%, ca urmare a majorarii tarifelor la servicii cu 1,05%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,19%. Preturile produselor alimentare au crescut, in medie, cu 0,33%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri