Fondul Monetar International (FMI) precizeaza, ca ar putea fi necesara reconsiderarea deciziei de a creste salariile din invatamant cu 50%, in conditiile in care, potrivit estimarilor institutiei, majorarea va avea un impact asupra bugetului de peste 0,75% din PIB in 2009.
"Ar putea fi necesara o reconsiderare a initiativei de a majora salariile profesorilor cu 50%. Estimam ca impactul asupra bugetului va fi modest in 2008, dar ca va atinge peste 0,75% din PIB in 2009", se arata in comunicatul FMI, semnat de reprezentantul institutiei pentru Romania si Bulgaria, Juan Fernandez-Ansola.

FMI mai estimeaza ca, daca majorarea de 50% va fi extinsa pentru tot sectorul bugetar, impactul va fi de peste 4% din produsul intern brut (PIB), anunta NewsIn.

"Aceasta va trimite un semnal rau pietelor financiare. Chiar inainte ca majorarea salariilor sa fie decisa, sursele de finantare publice si private se imputinau, leul era sub presiune, prima de risc la imprumuturile suverane ale Romaniei atingea maxime istorice, iar dobanzile pe piata locala cresteau substantial", avertizeaza FMI.

Reprezentantii institutiei comenteaza ca salariul mediu din sectorul public este deja mai mare decat cel din sectorul privat, astfel incat o crestere salariala de aceasta marime va atrage cereri similare in privinta retributiilor in sectorul privat, "afectand competitivitatea Romaniei si ducand la niveluri ale inflatiei pe care Romania nu le-a mai inregistrat de mult timp".

"In concluzie, politici salariale si fiscale restrictive sunt necesare pentru a apara interesele tuturor romanilor, in special ale celor mai vulnerabili. Ramanem disponibili sa ajutam autoritatile romane in incercarile acestora de a obtine stabilitatea macroeconomica si a imbunatati increderea investitorilor", se mai arata in comunicatul Fondului.

FMI mentioneaza ca mediul extern este in prezent foarte dificil pentru Romania, in conditiile in care in tarile dezvoltate are loc un proces de reducere a indatorarii, ceea ce are "implicatii profunde" asupra pietelor emergente. Astfel, decizia de luni a agentiei de rating S&P, de a scoate Romania din categoria de investment grade, va avea, probabil, drept consecinta reducerea in continuare a increderii in economia romaneasca, considera institutia.

"In acest mediu dificil, cerintele privind politicile publice sunt ridicate. Decidentii trebuie sa trimita un semnal clar pietelor prin politici salariale si fiscale realiste adaptate unui mediu extern foarte dificil", mai avertizeaza FMI.

La inceputul acestei luni, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca majorarea salariilor bugetarilor ar duce la o crestere a fondului de salarii cu 6 miliarde euro, iar acesta decizie ar insemna fie eliminarea investitiilor programate din bugetul de stat, fie un deficit de 7% din PIB in 2009.

"Daca se aproba majorarea salariilor bugetarilor cu 50%, iar Romania ajunge la un deficit de 7% in 2009, se incalca tratul de aderare la UE, Tratatul de la Maastricht, programul de convergenta si se pune in discutie statutul Romaniei de membru al UE", spunea Vosganian, in 2 octombrie.

Vineri, presedintele Traian Basescu a promulgat Legea votata de parlamentari prin care salariile din invatamant sunt majorare cu 50%. Alte sindicate care reprezinta salariati din sistemul public ameninta cu greva generala daca nu primesc majorari salariale similare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri