La finalul unui an de criza in economia mondiala si cu o luna inaintea alegerilor parlamentare, liderii principalelor partide politice si cei mai puternici oameni de afaceri nu au o viziune comuna asupra agendei de business a Romaniei.
Daca oamenii de afaceri isi stabilesc agenda de business si bugetele luand in considerare contextul financiar actual, reprezentantii partidelor politice au creionat programele de guvernare inainte de declansarea crizei economice, fara a avea previziuni pentru ce se va intampla peste 3-6 luni.

"Obiectivele PSD pentru o eventuala guvernare au fost construite inainte de inceputul crizei financiare mondiale", a declarat deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, la masa rotunda "Agenda de business a Romaniei pe urmatorii patru ani", organizata de Ziarul Financiar.

De asemenea, vicepresedintele PSD Constantin Nita, a afirmat ca PSD ia in calcul toate scenariile de crestere economica intre 0% si 5% in eventualitatea guvernarii.

El a adaugat ca scenariile luate in calcul pentru viitor trebuie sa tina cont si de varianta pesimista, in care Romania ar inregistra o crestere economica nula anul viitor, in conditiile in care varianta optimista a PSD estimeaza scaderea ritmului cresterii economice, pentru 2009, la 5-6%.

Doru Lionachescu, managing partner Capital Partners, aprecieaza ca discursurile si programele politicienilor sunt decuplate de ce se intampla pe plan mondia si considera absolut necesar a lua in calcul
criza financiara, dar si rezultatul alegerilor din Statele Unite.

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PDL, a declarat ca PDL ia in calcul mai multe variante de crestere economica, de la 7% la 4%.

El a spus ca programul de guvernare al PDL ia in calcul mai multe scenarii in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei. Potrivit lui Stolojan, varianta optimista indica 7%, iar cea pesimista 4%.

De asemenea, deputatul UDMR, Petru Lakatos, a declarat ca cel mai realist scenario este o crestere economica de sub 5%, economisirea si folosirea eficienta a banului public fiind solutiile crizei financiare.

Un semnal de alarma a fost tras de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care a subliniat ca firmele au probleme de lichiditate si intarzie plata impozitelor si taxelor la bugetul de stat, din cauza ca bancile si-au redus liniile de finantare, fapt care a adus bugetului pierderi de 1,5 miliarde lei. "Avem dificultati la colectare intrucat bancile si-au redus liniile de finantare. Companiile au probleme de lichiditate si se reduce gradul de conformitate voluntara", a spus Vosganian.

Si presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen,
a declarat ca bancile sunt mai precaute la acordarea creditelor.

In ceea ce priveste reducerea liniilor de finantare din partea bancilor-mama pentru subsidiarele lor din Romania, van Groningen a precizat ca aceasta situatie va fi un efect indirect al incetinirii
creditarii in valuta.

"Va fi cu siguranta o miscare de la creditele in valuta catre cele in lei", a adaugat presedintele Raiffeisen Bank. In contextul noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a crizei financiare mondiale, care determina bancile mama "sa fie mai reticente in acordarea finantarilor", van Groningen a precizat ca incetinirea ritmului de crestere a creditarii este un factor pozitiv.

"Este logic ca bancile mama sa fie mai reticente in ce priveste finantarile, in prezent incercand sa-si echilibreze raportul credite/depozite, estimat in momentul de fata la 120%. Intentionam sa ne bazam mai putin pe finantarile de la bancile mama prin atragerea de depozite", a mai spus van Groningen.

Pe pietele externe, Romania este vazuta cu riscuri mai mari din punct de vedere al stabilitatii economice, a adaugat presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Anul viitor va aduce o consolidare a pozitiei bancilor pe piata locala, in conditiile in care exista posibilitatea ca unele banci straine sa devina interesate de achizitii in Romania, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"E dificil de estimat ce se va intampla, dar este posibil ca in 2009 bancile straine sa fie interesate de achizitii. Insa inainte de toate, bancile trebuie sa-si rezolve problemele de acasa", a spus van Groningen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri