Deficitul comercial al Romaniei cu Rusia s-a adancit cu 14,3% in primul semestru din acest an, pana la 1,46 miliarde euro, pe fondul importurilor foarte mari, care nu au putut fi contracarate decat intr-o masura nesemnificativa de exporturi, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Astfel, din datele biroului european de statistica reiese ca Romania a importat in primul semestru din 2008 bunuri rusesti in valoare de 1,76 miliarde euro, in crestere cu 19,3% (284 milioane euro) fata de intervalul similar din 2007.

Totodata, Romania a exportat catre piata rusa bunuri in valoare de 302 milioane euro, cu 51,8% mai mult (103 milioane euro) fata de prima jumatate a anului anterior.

Potrivit datelor Eurostat prezentate in perspectiva summit-ului UE-Rusia ce va avea loc vineri, comertul Uniunii Europene cu Rusia aproape s-a triplat intre 2000 si 2007.

In plus, ritmul rapid de crestere s-a mentinut si in primele sase luni din 2008, cand valoarea exporturilor UE catre Rusia a crescut cu 10 miliarde euro fata de prima jumatate din 2007, pana la 50,1 miliarde euro, iar importurile au sporit fata de primul semestru al anului trecut cu 19 miliarde euro, pana la 87,6 miliarde euro.

Ca urmare, balanta comerciala dintre UE si Rusia a inregistrat un deficit de 37,45 miliarde euro in primul semestru din acest an, cu aproape o treime (31,2%) mai mare decat in intervalul ianuarie-iunie 2007.

Germania a fost cel mai mare exportator catre piata rusa dintre statele membre, cu bunuri vandute in valoare de 16 miliarde euro, urmata de Italia, cu exporturi de 5 miliarde euro, si Finlanda, cu 4 miliarde euro.

Tot Germania a fost si cel mai mare importator de marfuri rusesti, valoarea acestora cifrandu-se la 16 miliarde euro, in timp ce Olanda si Italia au importat din Rusia de 11 miliarde euro, respectiv 8 miliarde euro.

In primele sase luni din 2008, doar sase state din blocul comunitar au inregistrat excedente comerciale, insa mici ca valoare, in relatia cu Rusia. In schimb, cele mai mari deficite au fost inregistrate de Olanda (7 miliarde euro) si Polonia (4 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri