Numarul aplicatiilor transmise de romani si bulgari pentru accesul pe piata muncii din Marea Britanie a scazut cu aproape o treime (31%) in trimestrul III din acest an fata de aceeasi perioada din 2007, arata Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
In cazul cetatenilor romani si bulgari, numarul aplicatiilor a scazut de la 9.470 aplicatii in perioada iulie - septembrie a anului trecut, pana la 6.515 in aceeasi perioada a anului 2008, potrivit evaluarilor Ministerului de Interne din Marea Britanie (Home Office), preluate de ANOFM.

De altfel, si numarul aplicatiilor transmise de cetatenii statelor A8 (care au aderat la Uniunea Europeana in mai 2004) a scazut cu 36%, de la 59.000 in trimestrul al treilea din 2007, pana la 38.000 in perioada similara a acestui an, fiind cel mai scazut nivel de la data aderarii acestor state la comunitatea europeana.

Romanii au primit doar 265 de autorizatii de munca in trimestrul III

In trimestrul III al acestui an, cetatenilor romani le-au fost emise 265 autorizatii de munca (comparativ cu 595 in trimestrul III 2007) si 1.975 certificate de inregistrare (comparativ cu 4.635 in trimestrul III 2007).

In primele noua luni ale acestui an, un numar redus de lucratori romani au ocupat locuri de munca necalificate, in cele doua sectoare permise de legislatia britanica: 150 in industria de procesare a alimentelor si 5.330 in agricultura.

Din 2007, slujbele necalificate din industria alimentara erau destinare romanilor si bulgarilor

Incepand cu 1 ianuarie 2007, locurile de munca necalificate din industria de procesare a alimentelor pot fi ocupate doar de lucratorii din Romania si Bulgaria. La sfarsitul lunii septembrie 2008, mai putin de jumatate din cele 3.500 de locuri de munca aprobate fusesera ocupate.

In plus, dupa primele noua luni, cele 16.250 de locuri de munca din agricultura fusesera ocupate in cea mai mare parte (in procent de 65% de catre lucratori bulgari).

Dupa aderarea la UE, 89.190 de cetateni romani si bulgari au solicitat documente care sa confirme accesul pe piata muncii din Marea Britanie, pe diverse cai permise de sistemul britanic. Din acestia, 74.125 persoane (aproximativ 83%) au primit un document de confirmare.

Potrivit datelor transmise de atasatul pe probleme de munca si sociale din cadrul Ambasadei Romaniei la Londra, aproximativ 56% (50.300) din numarul total al aplicatiilor primite au venit din partea cetatenilor romani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri