Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca, ajustat dupa numarul de zile lucratoare, a crescut cu 3,11% in trimestrul trei fata de trimestrul doi al acestui an si cu 19,39% fata de trimestrul similar din 2007, potrivit Institutul National de Statistica (INS).
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca crescuse cu 9,14% in trimestrul doi fata de primul trimestru al acestui an.

In forma bruta neajustata, fata de aceleasi perioade de comparatie, cresterea a fost de 3,12%, respectiv de 19,61%. Principalele componente ale costului orar al fortei de munca sunt cheltuielile salariale (directe) si cele non-salariale (indirecte).

Fata de al doilea trimestru din 2008, cresteri semnificative ale indicelui trimestrial al costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul de zile lucratoare, au avut loc in activitatile din invatamant (12,47%), industria extractiva (8,8%) si administratie publica (7,78%). Scaderi s-au inregistrat in activitatile din intermedieri financiare, de 7,65%, sanatate si asistenta sociala, de 2,48%, si in comertul cu ridicata si cu amanuntul, de 0,06%.

In trimestrul trei din 2008, cresterea fata de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,12%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale), de 3,07%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,12%, respectiv 3,11%.

Comparativ cu acelasi interval din 2007, pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri anuale ale indicilor trimestriali ai costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, au avut loc in activitatile de sanatate si asistenta sociala (40,26%), invatamant (32,08%), energie electrica si termica, gaze si apa (28,08%) si tranzactii imobiliare, inchirieri si activitati prestate in principal companiilor (26,13%). Cresterea cea mai mica a avut loc in intermedieri financiare (4,06%), urmata de activitatea din hoteluri si restaurante (13,05%).

Cresterea fata de perioada iulie - septembrie a anului precedent, calculata dupa numarul de zile lucratoare, in privinta cheltuielilor salariale cu forta de munca, a fost de 19,31%, iar pentru indicii in forma neajustata, de 19,55%. Componenta privind cheltuielile indirecte a inregistrat cresteri de 19,68%, respectiv 19,84%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri