Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 9,1% in al treilea trimestru al acestui an, pana la 139,4 miliarde lei (38,9 miliarde euro), usor peste estimarile analistilor, avansul economic al primelor noua luni fiind de 8,9%, arata datele publicate de Statistica.
In primele noua luni ale acestui an, PIB-ul Romaniei a fost de 335,2 miliarde lei (92,1 miliarde euro).

Analistii chestionati de NewsIn au estimat cresterea economica din al treilea trimestru intre 8,2% si 9%, sustinuta in continuare de constructii si servicii, in timp ce pentru industrie, acestia anticipasera ca se contureaza o tendinta de decelerare.

In trimestrul precedent din acest an, Romania a avut o crestere economica de 9,3%, in timp ce pe primul semestru al lui 2008, PIB-ul sporise cu 8,8% fata de ianuarie - iunie 2007. Romania nu mai inregistrase cresteri economice de 9% din ultimele trimestre ale anului 2004.

In ultima proiectie publicata in toamna, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru acest an o crestere economica de 9,1%, PIB-ul urmand sa ajunga la 505 miliarde lei. Anul trecut, produsul intern brut a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro), in crestere cu 6% fata de 2006.

Detaliile privind evolutia PIB pe principalele elemente componente vor fi prezentate intr-o conferinta de presa ce va avea loc luni, 15 decembrie 2008, la sediul Institutul National de Statistica (INS).

Analistii considera ca in ultimul trimestru al acestui an, avansul PIB se va tempera, insa o incetinire semnificativa a ritmului se va vedea abia incepand de anul viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri