Intre 100.000 si 300.000 de persoane care lucreaza in productia pentru exporturi pot fi disponibilizate pe termen scurt sau definitiv in urmatoarele luni, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.
"In productia pentru exporturi lucreaza aproximativ un milion de oameni. In conditiile in care exporturile au intrat deja in recesiune, este posibil ca 100.000 - 300.000 de persoane sa fie disponibilizate, pe termen scurt sau definitiv, in ultimul trimestru al acestui an si in prima jumatate din 2009. Multe unitati de productie isi micsoreaza forta de munca, iar somajul tehnic reprezinta un cost mare pentru fabrici", a mai spus Ionescu, citat de NewsIn.

El a explicat ca ANEIR a propus guvernului compensarea partiala a acestor cheltuieli, insa executivul a refuzat.

In estimarea sa, Ionescu se bazeaza pe scaderea cu pana la o treime a cererii de exporturi in unele domenii de activitate, dar si pe datele concrete despre disponibilizari in cadrul companiilor.

"Vin foarte multe semnale ingrijoratoare. Zilele trecute, am aflat ca Ana Imep, companie care produce motoare pentru aparate electrocasnice, cu 95% din activitate in exporturi, disponibilizeaza 200 de salariati, deci 10% din angajati", a completat el

Presedintele ANEIR spune ca Romania se confrunta deja cu o "recesiune a exporturilor", provocata de contractia sau incetinirea puternica a economiilor principalilor parteneri comerciali din Uniunea Europeana.

"Recesiunea exista deja in materie de exporturi, dar este importata si nu depinde de noi. Putem atenua efectul prin stimularea investitiilor si modernizarea firmelor", considera Ionescu. In consecinta, el spune ca multe firme mici si mijlocii isi vor opri activitatea de la 1 ianuarie 2009.

Comenzile au scazut cu pana la 35% pentru unele domenii ale activitatii de export

"Toate patronatele cu activitati de export se confrunta cu un deficit de cerere intre 10 si 35% pentru trimestrul patru din acest an. Sunt foarte putine firmele care primesc comenzi, iar cele care au comenzi nu au bani sa produca, in conditiile in care bancile comerciale evita sa crediteze exportatorii", a adaugat Ionescu.

Ca urmare, ANEIR poarta, in prezent, un dialog cu EximBank, pentru facilitarea accesului exportatorilor la finantare de la Banca de Export-Import a Romaniei.

"Am avut intalniri tehnice cu EximBank, prin care incercam sa determinam banca sa finanteze exportatorii. Banca are un capital de 200 milioane euro, deci prin regula multiplicarii de opt ori, poate acorda credite de pana la 1,6 miliarde euro. Am discutat si cu presedintele Basescu recent, nu consider ca EximBank mai trebuie capitalizata, insa trebuie sa-si foloseasca resursele existente", a declarat presedintele ANEIR.

El a explicat ca, in noiembrie, cererea pentru exporturi s-au diminuat pe toate activitatile cu 10-35% fata de comenzile initiale, iar "pentru anul viitor o incertitudine majora o reprezinta reinnoirea contractelor", cele mai afectate domenii fiind, in prezent, industriile metalurgica si siderurgica, textila, auto, chimica, a mobilei si a sticlei.

Volumul exporturilor catre statele din afara UE a scazut cu 50% in prima parte din noiembrie fata de ultima parte din octombrie

Potrivit lui Ionescu, in prima decada din noiembrie fata de ultima parte a lunii octombrie, volumul exporturilor Romaniei catre statele din afara UE a scazut cu 50%. Fata de aceeasi perioada a lunii noiembrie din 2007, scaderea a fost de 16%.

Pe partea de importuri din afara UE, scaderea volumului in prima decada din noiembrie fata de ultima parte a lui octombrie a fost mai drastica, de 53%. Fata de perioada similara a anului trecut, volumul pe acest segment de importuri a scazut cu 13%.

In intervalul ianuarie-septembrie 2008, deficitul comercial (FOB/FOB) - principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern - si-a accentuat ritmul de crestere la 11,7% fata de perioada similara din 2007, ajungand la 13,66 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Cu toate acestea, Ionescu spune ca exista sanse de restrangere a deficitului de cont curent in acest an fata de nivelul de 14% din PIB din 2007, in cazul in care consumul nu se accelereaza excesiv in perioada sarbatorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri