APIA va elibera, incepand din 10 decembrie 2008, adeverinte pentru beneficiarii schemei de sprijin pe suprafata SAPS care intentioneaza sa acceseze credite de la bancile care au incheiat conventii cu Agentia pentru finantarea capitalului de lucru pentru femieri, potrivit unui comunicat al agentiei.
Conform sursei, pentru a facilita accesul la credite al fermierilor pentru activitatile curente, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a incheiat conventii cu doua banci, respectiv CEC Bank SA, BRD - Groupe Societe Generale SA, urmand sa semneze, in zilele urmatoare, un astfel de document si cu BCR.
Conventiile au fost incheiate intre APIA, bancile mentionate si Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN SA.

“Este a doua campanie in care apelam la astfel de instrumente pentru ca agricultorii sa beneficieze de finantari – punte, cu costuri si garantii reduse, pana la efectuarea platii pe hectar. In paralel cu intentia de a permanentiza acest instrument financiar, vom optimiza operatiunile agentiei, astfel incat platile sa se efectueze in perioada premergatoare campaniei agricole de primavara”, a declarat Dan Gherghelas, Directorul General al APIA.

Potrivit conventiilor, APIA are obligatia sa emita pentru fiecare beneficiar o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2008 si ca s-au efectuat controalele administrative. De asemenea, adeverinta atesta suprafata determinata la plata pentru SAPS, respectiv pentru Platile Nationale Directe Complementare in sectorul vegetal (CNDP 1). Totodata, aceasta adeverinta confirma faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata.

APIA nu va elibera adeverinte beneficiarilor pentru care au fost stabilite sanctiuni multianuale.

De asemenea, conform conventiilor incheiate, fiecare banca are obligatia sa acorde beneficiarilor eligibili, conform reglementarilor sale interne, credite in lei pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente, in cuantum de pana la 70 % din valoarea platilor cuvenite fiecarui beneficiar, corespunzator suprafetei prevazute in adeverinta eliberata de APIA. In acest scop, banca creditoare va solicita beneficiarilor adeverinta emisa de APIA, cererea de credit si alte documente necesare pentru aprobarea creditului.

Totodata, potrivit conventiilor, Fondul de Garantare a creditului Rural - IFN SA are obligatia ca incheie cu banca o conventie – cadru plafon de garantare, prin care va garanta pana la 50 % din valoarea creditelor acordate de banca.

In cadrul campaniei 2008, schema de plata unica pe suprafata (SAPS) consta in acordarea a 60,75 de euro pe hectar, platibili in lei, la un curs de 3,7413 lei/euro, in conformitate cu prevederile art. 4 din HG 1560/2008. Platile Nationale Directe Complementare in sectorul vegetal (PNDC1) constau in acordarea suplimentara de sume pe suprafata pentru culturile prevazute de legislatie, respectiv 46,71 euro pentru un hectar, platibili in lei la un curs de 3,7413 lei/euro, in conformitate cu art. 4 din HG 1560/2008.

Pentru campania 2007, APIA a incheiat Conventii privind finantarea capitalului de lucru pentru fermieri cu CEC Bank SA, Alfa Bank, Banca Comerciala Romana SA si BRD - Groupe Societe Generale SA. Pentru a accesa creditul, fermierii au primit de la APIA adeverinte privind suprafata pentru plata in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS).

Astfel, APIA a eliberat 1.366 adeverinte, din care 901 adeverinte pentru CEC Bank SA, pentru o suprafata de 525.715,75 hectare, respectiv 51 de adeverinte pentru Alpha Bank, pentru o suprafata de 24.851,39 hectare. De asemenea, APIA a eliberat 16 adeverinte pentru fermierii care au accesat credite de la Banca Comerciala Romana SA pentru o suprafata de 31.663,35 hectare si 398 adeverinte pentru BRD – Groupe Societe Generale SA, pentru o suprafata de 195.864,8 hectare.

Potrivit APIA, procentul de credite rambursate din plati, pentru campania 2007, a fost de aproape 100%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri