Programul de guvernare pentru urmatorii ani al PD-L si PSD prevede mentinerea cotei unice de 16%, reducerea deficitului bugetar la 2,5% din PIB in 2009, introducerea TVA diferentiat intre 5% si 25% si aplicarea unei taxe "Robin Hood", pentru castigurile generate "de factori conjuncturali externi".
Economistii care au lucrat la programul economic de guvernare au in vedere reducerea dezechilibrelor din economia romaneasca, in contextul in care deficitul bugetar ar putea depasi 3,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an, iar deficitul balantei de plati se mentine ridicat, la peste 13% din PIB, chiar daca in usoara restrangere fata de anul trecut, cand a ajuns la 14% din PIB.

Parametrii indicati in document pentru situatia din 2008 sunt imprumutati din analizele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), prezentate recent de consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

Insa acesta adaugase ca Romania trebuie sa reduca deficitul extern cu cel putin 4 puncte procentuale din PIB si sa aduca deficitul bugetar la cel mult 1% din PIB in 2009, pentru a controla felul in care investitorii vor dori sa reduca finantarea externa a tarii, potrivit NewsIn.

Pentru reducerea dezechilibrului fiscal, programul de guvernare prevede, pe de o parte reducerea cheltuielilor "curente de administrare", iar pe de alta parte schimbari importante la nivel fiscal.

TVA de 5% pentru alimentele de baza si de 25% pentru produse de lux

Una din principalele noutati mentionate in programul de guvernare este aplicarea unei cote de TVA redusa la 5% pentru alimente de baza, concomitent cu cresterea TVA la produse de lux la 25%. In prezent, taxa pe valoarea adaugata (TVA) este de 19%.

De asemenea, programul prevede majorarea impozitelor pe cladiri, automobile si ambarcatiuni cu motor peste limitele stabilite prin lege.

Programul de guvenare al coalitiei mai prevede perceperea unei cote de TVA de 19% si la tranzactiile imobiliare efectuate in scopuri comerciale de catre persoane fizice si impozitarea cu 16% a castigurilor din tranzactiile imobiliare in scopuri comerciale. Pentru tranzactiile imobiliare care nu au scop comercial va fi mentinut actualul sistem de impozitare.

Pentru castigurile bursiere, este prevazuta stabilirea unui impozit unitar, fara a fi date detalii. Actualul guvern a suspendat pentru 2009 impozitul pe castigurile realizate pe piata de capital, atat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pentru cele pe termen lung, motivand decizia prin necesitatea de a sprijini Bursa, puternic afectata de criza internationala.

La capitolul reduceri de taxe, programul prevede eliminarea temporara a impozitului pe veniturile din dobanzile la depozitele bancare, inclusiv ale nerezidentilor, in vederea stimularii economisirii. Masura face parte dintr-o politica mai larga de stimulare a economisirii private, in scopul reducerii consumului privat si al presiunii pe deficitul de cont curent.

Noul guvern ar urma sa scuteasca firmele de impozitul pe profitul reinvestit in progresul tehnologic, potrivit programului de guvernare.

De asemenea, programul prevede scutirea angajatorilor de cheltuielile cu contributiile sociale pentru salariile angajatilor cu dizabilitati, dar si "transpunerea sistemului practicat in anumite state UE prin care angajatorii persoanelor cu dizabilitati primesc subventii de la stat pentru a compensa incapacitatea de munca".

Taxa "Robin Hood" pentru castigurile excesive

O alta mare noutate fiscala prevazuta in program este "impozitarea suplimentara a castigului care nu este efectul unui merit specific evident al agentului economic, ci este generat de factori conjuncturali externi". Formula se refera la asa numita taxa "Robin Hood", dupa numele celebrului haiduc britanic, vehiculata in unele state din Europa in ultimii ani pentru a super-taxa castigurile mari - ale firmelor petroliere mai ales, in perioada in care titeiul se scumpise masiv si umflase profiturile companiilor din sector.

Programul de guvernare mai prevede si asigurarea caracterului multianual al bugetului sau cresterea eficacitatii administrarii fiscale prin cresterea gradului de colectare a veniturilor publice - despre care s-a vorbit in ultimele guvernari, fara a fi fost vreodata puse in practica.

In privinta fonduruilor europene, programul prevede "asigurarea conditiilor pentru absorbtia integrala si eficienta a fondurilor structurale si de coeziune europene - principala sursa externa de finantare a cresterii economice".

PD-L si PSD vor, de asemenea, sa inaspreasca gradul de sanctionare pentru evaziune fiscala, "concomitent cu cresterea graduala a functiei preventive a controlului fiscal-bugetar", sa reduca economia necontabilizata "prin aplicarea de masuri fiscale adecvate", sa asigurare sustenabilitatea datoriei publice interne si sa utilizeze datoria publica externa ca sursa de crestere economica, sa foloseasca la maximum schemele legale de ajutor de stat, "in scopul activarii factorilor interni de antrenare a cresterii economice" si sa promoveze parteneriatul public-privat in vederea realizarii proiectelor publice.

Programul mai prevede, pe partea fiscala, "asigurarea unui tratament simetric al agentilor economici si al statului, din perspectiva obligatiilor reciproce", "simplificarea sistemului de taxe, impozite si tarife parafiscale, precum si a modului de administrare a acestora in beneficiul contribuabilului", "realizarea de studii de impact prealabile pentru orice norma privind reglementarea/dereglementarea in politica fiscal-bugetara", "imbunatatirea sistemului de evaluare a redeventelor pentru resursele minerale publice exploatate privat, cat si pentru terenurile publice date in concesiune" sau cresterea performantelor financiare ale intreprinderilor publice (regii, societati si companii nationale) prin organizarea lor sub forma unor centre de profit, cat si prin introducerea managementului privat, prin persoane juridice, pe baza de contract.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri