Romania ar trebui sa ceara finantare de la Fondul Monetar International (FMI), ca sa isi consolideze finantele si sa limiteze incetinirea cresterii economice, a spus fostul ministru de finante Ionut Popescu.
Ionut Popescu a declarat ca Romania ar putea fi fortata sa ceara cel putin 10 miliarde euro, in cadrul unui acord stand-by de la Fondul Monetar International.

Unii economisti au aratat in ultimele luni ca Romania ar trebui sa ceara sprijinul Fondului, ca sa asigure pietele financiare, la fel cum au facut Ungaria si Ucraina.

Insa cabinetul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu a fost reticent la ideea de a cere ajutor de la Fond inaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, in urma carora Tariceanu este pe cale sa plece de la putere, ca urmare a formarii unei coalitii intre PD-L si PSD.

"Ar putea fi vorba de un acord stand-by de cel putin 10 miliarde euro, desi acum este dificil sa estimam o valoare. Nu spun ca vom folosi toata aceasta suma, dar va fi un tampon de siguranta in caz de nevoie pentru Romania", a declarat Popescu, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

Declaratia fostului ministru de finante vine dupa comentarii similare facute de analistul Moody's pentru Europa de Est, Kenneth Orchard, care spunea, in 4 decembrie, ca Noul Guvern ar putea fi nevoit sa apeleze la fonduri de urgenta de la UE sau FMI pentru a finanta deficitul bugetar in crestere.

Dupa primele 11 luni ale acestui an, deficitul bugetar a ajuns la circa 3% din PIB, potrivit datelor preliminare ale Finantelor, in conditiile in care Guvernul si-a propus un deficit bugetar de 2,3% din PIB pentru intregul an 2008. Iar consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, declara, in 9 decembrie, ca deficitul sectorului public va ajunge la 6,3% din produsul intern brut (PIB) in 2009, dupa bugetul planificat de actualul guvern.

Economia Romaniei a crescut in trimestrul al treilea cu 9,1%, cel mai ridicat ritm din Uniunea Europeana, dar analistii estimeaza ca anul viitor va fi inregistrata o incetinire semnificativa si chiar o posibila recesiune.

"Autoritatile au facut o mare greseala cand au refuzat ideea unui acord cu Fondul, pentru ca un nou aranjament va oferi Romaniei mai multa siguranta pentru vremurile grele ce vin", a spus Popescu.

Ultimul acord al Romaniei cu FMI a fost finalizat la jumatatea lui 2006, iar autoritatile romane nu l-a reinnoit, considerand ca tara nu mai are nevoie de asa ceva. Insa FMI ca precizat la acel moment ca acordul a cazut pentru ca politicile publice erau insuficient de ferme pentru a calma presiunile inflationiste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri