La sfarsitul anului 2008 erau 8.104 de dosare pentru despagubiri la ANRP, cererile pentru despagubiri in bani insumand 923,56 milioane lei, in timp ce despagubirile in actiuni la Fondul Proprietatea se ridicau la 3,76 miliarde lei, a declarat vicepresedintele ANRP, Mihnea Iuoras.
"De la inceputul anului 2008 si pana la sfarsitul lui decembrie, potrivit centralizarii existente la nivelul ANRP, au fost depuse 5.909 de cereri de despagubire in numerar si in actiuni la Fondul Proprietatea, iar de la 1 octombrie 2007 pana la finele lunii decembrie, numarul acestora este de 8.104", a spus Iuoras.

Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire au inceput sa depuna, in 1 octombrie 2007, dosarele la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pentru acordarea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

"Cu toate ca majoritatea fostilor proprietari prefera despagubirile in numerar, valoarea acestora reprezinta doar 15% din totalul despagubirilor, restul de 85% fiind despagubiri in actiuni la Fondul Proprietatea", a mai spus Mihnea Iuoras.

Numarul de actionari persoane private ai Fondului Proprietatea a ajuns in prezent la 1.868, de la 2.024 la inceputul lunii noiembrie, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a crescut cu 1,5 puncte procentuale, pana la 26,8%.

"De la inceputul anului 2008 si pana in decembrie 2008 a fost alocata ANRP pentru Legea 247/2005 de la Ministerul Economiei si Finantelor suma de 129,958 milioane lei, avand ca sursa de finantare bugetul de stat, din care suma de 64,017 milioane lei, avand ca sursa de finantare dividendele aferente actiunilor detinute de stat la Fondul Proprietatea. La aceste sume se adauga 72,096 milioane lei aferenta perioadei octombrie - decembrie 2007, ce provin din dividendele aferente actiunilor detinute de stat la Fondul Proprietatea si respectiv bugetul de stat", a precizat, citat de NewsIn, vicepresedintele ANRP.

Despagubirile in numerar de pana la 250.000 lei se acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata. In a doua transa va fi platita suma ce depaseste 250.000 lei, pana la concurenta sumei de 500.000 lei - suma maxima ce poate fi platita drept despagubire sub forma de numerar.

"Dintre cei care au depus dosare la ANRP, 128 de persoane au optat pentru a fi despagubite doar in actiuni la Fondul Proprietatea si 6.552 au optat pentru a fi despagubite doar in numerar", a mai spus Iuoras.
Cele mai mari despagubiri au fost acordate mostenitorilor familiei Malaxa, care au primit 622,5 milioane lei pentru intreprinderea Faur, 384,6 milioane lei pentru uzina Republica si 73,3 milioane lei pentru actiunile detinute la Uzina de Fier si Domeniile Resita.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o mare bursa din strainatate - Londra sau New York. Ultimele declaratii facute de conducerea Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, in toamna acestui an.

In prezent, Fondul Proprietatea este in etapa de selectie a administratorului de fond, in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri