Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a solicitat conducerii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) ca pana vineri sa prezinte un plan de actiuni cu termene si responsabilitati, in asa fel incat toate deficientele agentia sa fie remediate in cel mai scurt timp.
Potrivit ministerului Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Ilie Sarbu a convocat o sedinta la care au participat secretarii de stat din din ministerul de resort, Liviu Harbuz si Catalin Rosculete, iar discutiile au vizat identificarea problemelor cu care se confrunta Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

De asemenea, intr-un comunicat al ministerului se arata ca in cadrul discutiilor s-au cautat solutii pentru depasirea blocajelor existente la momentul actual in ceea ce priveste platile finale aferente programului SAPARD, stabilirea obiectivelor APDRP pentru perioada urmatoare, precum si impartirea responsabilitatilor si a calendarului de lucru, anunta NewsIn.

Comisia Europeana a hotarat la inceputul lunii decembrie sa prelungeasca termenul acordat Romaniei si Bulgariei pentru utilizarea fondurilor preaderare pentru agricultura cu un an.

Aceste fonduri au fost inghetate mai multe luni si cele doua tari riscau sa le piarda definitiv.

Romania risca sa piarda 180 de milioane de euro, fonduri inghetate din cauza deficientelor inregistrate in sistemul lor de gestionare, potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei.CE a decis sa suspende platile SAPARD in urma unei misiuni de audit ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie si care a constatat deficiente in sistemul de control legat de autorizarea platilor catre beneficiarii finali.

Directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, agentie care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania, si-a dat demisia in luna octombrie in urma acestei masuri.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a reluat la 3 octombrie platile catre 600 de beneficiari ai programului SAPARD, plati care s-au ridicat la 72 de milioane de euro, potrivit directorului interimar al APDRP, Sorin Radu.

APDRP a primit confirmarea din partea Fondului National din cadrul Ministerului Finantelor pentru reluarea platilor prin programul SAPARD la sfarsitul lunii octombrie. Fondul National a solicitat APDRP respectarea unor conditii legate de verificarea de catre Agentia de Plati a tuturor cererilor de plata aflate in sistem, conform noilor manuale de procedura consolidata.

Termenul-limita de depunere a cererilor de plata pentru pro­iectele SAPARD, demarat in anul 2000, a expirat la 31 octombrie 2008, iar APDRP trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca proiectele sa fie rambursate din bugetul comunitar.

Confruntati cu un numar mare de proiecte, reprezentantii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri