Piata fortei de munca s-a blocat aproape in totalitate in asteptarea noului buget si ca urmare a crizei economice, numarul locurilor de munca inscrise la ANOFM ajungand la minimul istoric de 5.446, a declarat secretarul general al ANOFM, Gheorghe Clement.
"Un numar atat de mic de oferte de munca nu a mai fost inregistrat din 1989. Se pare ca firmele si-au pierdut curajul in aceasta perioada de criza si asteapta sa vada noul buget si ce masuri va lua noul guvern pentru stimularea economiei. Putem spune ca piata fortei de munca a inghetat, intrucat nu se mai fac angajari aproape de loc", a precizat reprezentantul ANOFM, citat de NewsIn.

Oferta de locuri de munca centralizata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) vizeaza solicitarile de angajare depuse de firme pentru perioada 9-13 ianuarie.

Gheorghe Clement sustine ca piata fortei de munca si-ar putea reveni incepand cu luna martie, asa cu s-a intamplat si anii anteriori.

"Ne bucura faptul ca nu se fac disponibilizari, intrucat acestea ar fi fost resimtite direct in bugetul alocat ajutoarelor de somaj. Trebuie mentionat ca majoritatea celor ce sunt disponibilizati in aceasta perioada au cumulat perioada obligatorie pentru plata integrala a ajutorului de somaj, ceea ce inseamna ca au avut un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani", a precizat secretarul general al ANOFM.

Niciun roman din Italia si Spania nu s-a intors sa caute de lucru in Romania

Pe de alta parte, reprezentantul ANOFM sustine ca niciun roman care a lucrat legal in tarile Uniunii Europeane nu si-a aratat disponibilitatea de a se intoarce la munca in tara, desi estimarile din luna noiembrie ale Ministerului Muncii aratau ca este posibila revenirea a cel putin 30.000 de persoane din Italia si Spania.

"Noi chiar am organizat o bursa a locurilor de munca in Spania pe 19 decembrie, unde am oferit aproape 3.500 de locuri de munca, insa nimeni nu a fost interesat de aceste posturi. Desi la sfarsitul lui 2008 estimam ca multi dintre romanii din Italia si Spania se vor intoarce in tara ca urmare a crizei economice, nimeni dintre cei care au lucrat acolo legal nu s-a intors pana la aceasta data pentru a cere locuri de munca sau pentru a-si incasa somajul din Romania", a mai spus Clement.

Fostul presedinte al ANOFM, Ionel Muscalu, anunta pe 27 noiembrie 2008 ca aproape 30.000 de romani s-ar putea intoarce in tara din Spania si Italia pana in luna martie a acestui an, intrucat nu beneficiaza de niciun venit si nu se pot intretine in cele doua tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri