Romania risca sa piarda sute de milioane de euro, fonduri alocate de Comisia Europeana prin Programul SAPARD, din cauza faptului ca potentialii beneficiari ai banilor comunitari nu au capacitatea financiara de a asigura cofinantarea proiectelor.

Cu cateva luni inaintea expirarii termenului pana la care cei 344 milioane de euro ramasi neangajati mai pot fi cheltuiti, autoritatile s-au gandit sa usureze, mai intai la nivel legislativ, accesul la credite al celor interesati sa demareze proiecte SAPARD, dar probabilitatea ca banii sa fie pierduti creste dramatic o data cu apropierea datei de 31 decembrie a.c.


Numai 341 milioane de euro incasati

"Din totalul cumulat acordat prin Programul SAPARD pentru perioada 2000-2004, am angajat 642 de milioane de euro", ne-a declarat directorul agentiei, Samoila Szabo. Nivelul platilor efective se ridica insa la numai 341 milioane euro. Oficialul Sapard a recunoscut ca, daca actualul ritm de contractare se mentine, tara noastra are toate sansele sa pierda finantarea comunitara.

Astfel incat sperantele se indreapta acum spre doua acte normative adoptate de Guvern saptamana trecuta, care vor conduce, in opinia lui Samuila Szabo, la o crestere a cererilor pentru proiectele SAPARD cu circa 20-30% in urmatoarele doua - trei luni. Actele normative dau doua posibilitati celor care vor sa acceseze fonduri SAPARD, dar nu am suficienti bani pentru a asigura partea lor de investitii-conditie obligatorie in aceste cazuri. Este vorba de posibilitatea garantarii, de catre bugetul de stat, a imprumuturilor bancare acordate de banci, precum si de garantarea creditului cu activele care vor fi realizate prin investitiile SAPARD. "Ne asteptam sa avem cel putin 200 de contracte pe luna, comparativ cu 30-40 proiecte anul trecut, in aceeasi perioada", a spus Szabo.


Comision de 2,5-3% la Fondul de garantare

Astfel, in cazul in care beneficiarul nu mai poate plati ratele catre banca din diferite motive, institutiile vor primi de la cele doua fonduri de garantare alimentate cu sume de la bugetul Ministerului Agriculturii contravaloarea creditului acordat pentru investitii realizat cu sprijin de la SAPARD.

Astfel ca beneficiarii care nu-si vor onora datoriile catre bnca vor deveni datornici la stat, ceante bugetare, urmand sa fie recuperate direct de la beneficiar de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala(ANAF). Potentialii beneficiari ai acestor fonduri de garantare sunt societatile comerciale, asociatiile agricole si familiale, dar si persoanele fizice autorizate, ultimele doua categorii fiind scutite de plata comisionului la fond. In rest, Fondul de garantare va percepe comisiona al caror nivel variaza intre 2,5 si 3%, dupa cum ne-a informat seful Sapard. El a tinut sa precizeze ca nu a fost stabilita o limita maxima a fondurilor de garantare, ceea ce ar putea permite absorbirea integrala a alocarilor Sapard.


Licitatia pentru selectarea bancilor abia urmeaza

Aplicarea celor doua acte normative nu poate demara insa imediat dat fiind faptul ca autoritatile nu au parafat inca protocoale cu bancile care vor sa participe la acest proiect. De altfel, bancile prin intermediul carora fondul de garantare va distribui sumele respectiv abia urmeaza sa fie stabilite in urma unei licitatii care va fi organizata de Ministerul Agriculturii. Al carui buget va trebui sa suporte sumele destinate acestui fond. Daca ar fi sa ne luam dupa situatia actuala, este putin probabil ca la aceasta licitatie sa fie o participare consistenta din randul bancilor, prea putin interesate sa se implice in finantarea proiectelor destinate zonelor rurale. Nici in ceea ce priveste accelerarea ritmului de absorbtie a fondurilor prin garantarea imprumutului bancar cu activele care vor fi realizate prin investitiile SAPARD lucrurile situatia nu pare sa fie mai optimista, date find conditiile impuse de creditori pentru accesarea imprumutului.

De altfel, conducerea Agentiei spune ca masurile au fost luate deoarece institutiile bancare sunt extrem de prudente in acordarea creditelor pentru sectorul agroindustrial si agricol, multe solicitari de credite fiind respinse. Aplicarea noilor reglementari este posibila datorita ratei reduse de risc de neplata, in cazul beneficiarilor privati ai programului SAPARD, calculata la circa 2%, a precizat Szabo.

Reamintim ca, in incercarea de a usura accesul solicitantilor la fondurile comunitare, autoritatile au adoptat si alte masuri precum cele de reducere a birocratiei sau de crestere a plafonului care poate fi accesat la proiectele din sectorul zootehniei, acvacultura.

Directorul SAPARD, Samoila Szabo, a precizat ca aceste prevederi se aplica din aceasta luna, in paralel cu cele vechi, la care se va renunta incepand cu luna viitoare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri