Romania a tratat chestiunea datoriilor cu Irakul printr-un acord semnal miercuri la Ammanm si a acceptat sa recupereze, in 23 de ani, aproximativ un miliard de dolari, din suma totala de 2,5 miliarde dolari, in conditiile agrate de Clubul creditorilor de la Paris, ne-a declarat ieri Dragos Neacsu, secretarul de stat din Ministerul Finantelor care a semnat acordul.
Tarile creditoare grupate in Clubul de la Paris, semnasera deja un acord cu Irakul prin care acceptau sa primeasca inapoi doar 80% din valoarea datoriei acestei tari fata de fiecare stat in parte. Clubul de la Paris, a recomandat Irakului sa negocieze in conditii similare cu toti creditorii. "Romania este prima tara din afara Clubului de la Paris care incheie un acord in chestiunea datoriilor cu Irakul. Partea irakiana a acceptat calculul nostru in chsetiunea nivelului datoriei, care se ridica la 2,5 miliarde dolari, abandonand cifra initiala de doar 1,2 miliarde dolari, cat era dispusa sa recunoasca in discutiile anterioare. Partea irakiana a recunoscut o datorie de 2,5 miliarde de dolari, din care peste 800 de milioane de dolari sunt dobanzile penalizatoare. Suma finala pe care o vom recupera este evaluata la 977 milioane dolari. Desi am negociat in termenii Clubului de la Paris, recuperam un procent mai mare din datorie, cam 40% din valoarea datoriei recunoscute. Banii se recupereaza printr-un mecanism complex descris in textul acordului, care se intinde pe un interval de 23 de ani", ne-a declarat Neacsu.

"Recuperarea datoriei se va face in trei etape si este posibil ca Irakul sa nu poata, din conjuncturi nefericite, sa indeplineasca angajamentele asumate. Acordul este conditionat de reforme economice pe care Irakul trebuie sa le faca in contextul unui acord stand-by semnat cu Fondul Monetar International", a explicat Neacsu.

Dupa modelul descris de Clubul de la Paris, Romania va accepta o reducere de 30% a datoriei irakiene de indata ce se va obtine aprobarea Guvernului, care va discuta chestiunea saptamana viitoare.

Romania va mai reduce inca 30% din datoria Irakului dupa ce acesta va semna un acord stand-by de minim trei ani cu Fondul Monetar International, a mai spus Neacsu. Ultima reducere, cu 20% a datoriei recunoscute, va putea fi acceptata de Romania dupa ce Irakul incheie acordul cu FMI. Acordul cu institutia financiara internationala trebuie incheiat inainte de sf?rsitul anului 2008, a adaugat Neacsu.

Acordul prevede o perioade de gratie de trei ani, timp in care Irakul va plati o dobanda anuala de 5% din datoria pura, fara a pune la socoteala dobanzile. Totodata, plata datoriei pure (principale) incepe dupa sase ani, de la 1 ianuarie 2008 fiind achitate doar cote din dobanzile penalizatoare.

In esenta, cam $760 milioane dolari vor fi stersi imediat din datorie, inca 500 milioane dolari se vor sterge pana la finalul lui 2005, in masura in care Irakul semneaza acordul cu FMI. La final, in 2008, Romania va mai ierta o transa de 510 milioane dolari din datoria irakiana care s-a acumulat din perioada comunista, cand Romania era al optulea partener de afaceri al Irakului, construia rafinarii si investea in combinate petrochimice.

Negocierile Romaniei cu Irakul se blocasera dupa ce ministrul bulgar de Finante declarase ca tara sa este prea saraca pentru a-si permite sa renunte la 80% din banii datorati de Irak. Desi recunostea ca sansele de a primi mai multi bani inapoi erau subtiri, fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu nu a reusit sa incheie un acord.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri