Romania se afla de luni bune sub efectul unor inundatii perpetue. Efectele macroeconomice ale catastrofei sint greu de estimat. Desi pare greu de crezut, inundatiile pot conduce la efervescenta in anumite ramuri industriale.
Apele care au invadat Romania au pricinuit deja pierderi importante de avutie nationala. Au afectat infrastructura si au distrus munca de-o viata a multor familii. In mod cert, agricultura a avut de suferit, iar productia agricola nu va mai avea nici pe departe contributia prognozata la formarea produsului intern brut. Cresterea economica din 2005 nu va fi totusi foarte afectata de dezastrul natural.

Aportul agriculturii la PIB va fi drastic diminuat

Economia romaneasca nu va mai atinge curind cresterea economica record din 2004, din simplul motiv ca aceasta a avut loc in conditiile unui an agricol exceptional. Se estimeaza ca aproximativ doua puncte procentuale din cresterea de 8,3% au provenit din sectorul agricol. Distrugerile provocate de inundatiile din 2005 nu vor avea insa ca efect o scadere proportionala a PIB indusa de agricultura, din cauza ca tinta de crestere economica din acest an, de 6%, a avut in vedere ca aportul sectorului agricol din 2004 a fost conjunctural. Inundatiile se suprapun peste o incetinire semnificativa a ritmului de crestere din industrie, consemnata deja de statistica oficiala, de la peste 8% anualizat in luna ianuarie, la sub 4% anualizat in luna mai.

Aceasta a fost insa cauzata de alti factori decit inundatiile, precum scaderea cererii externe pentru produsele romanesti, aprecierea cursului de schimb si cresterea costurilor de productie ca urmare a majorarii tarifelor la utilitati.

Efervescenta dezastrului

Desigur ca deteriorarea infrastructurii induce costuri suplimentare pentru industrie, fie si numai daca avem in vedere faptul ca multe rute de transport au devenit impracticabile. Cu toate acestea, cresterea economica din 2005 s-ar putea situa in jurul procentului de 6%, ca urmare a faptului ca, pentru anumite sectoare industriale, inundatiile vor aduce comenzi mult peste media obisnuita. Este vorba, desigur, despre industria constructiilor si cele conexe.

Crestere de 5-6%

Necesitatea refacerii infrastructurii, a drumurilor, podurilor si locuintelor celor sinistrati poate conduce la ceea ce am putea numi o efervescenta a dezastrului. Din aceasta cauza, in mod paradoxal, dupa un dezastru natural, poti avea o crestere de PIB - explica profesorul de economie Daniel Daianu, care estimeaza ca, pentru 2005, cresterea economica a Romaniei va fi intre 5% si 6%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri