Cele 500.000 de familii asistate vor primi indexari in raport cu evolutia inflatiei Proiectul Ministerului Muncii obliga beneficiarii sa-si caute un loc de munca Cu 72 de euro pe luna, romanii au cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a elaborat un proiect de modificare si completare a legislatiei privind venitul minim garantat. Proiectul propune ca nivelul venitului minim garantat sa se indexeze anual prin hotarare a Guvernului, in raport cu evolutia prognozata a preturilor de consum. Ordonanta de urgenta ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2006, an in care se estimeaza ca numarul mediu lunar de beneficiari de ajutor social va fi de circa 500.000 familii si persoane singure.

Cifra este comparabila cu anii 2002-2003, cand, de acest program au beneficiat circa 1.036.000 persoane, adica circa 5 la suta din populatia tarii, segment de populatie aflat in zona saraciei sau a saraciei extreme. De asemenea, se propune ca fondurile necesare pentru plata alocatiilor pentru copiii nou-nascuti sa fie suportate din bugetul de stat, prin bugetul MMSSF, iar fondurile necesare pentru plata ajutorului social pentru sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apararii Nationale.

Bani numai daca vrei sa muncesti

Potrivit aceluiasi proiect legislativ, persoanele apte de munca, care nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati se iau in considerare la stabilirea numarului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai daca fac dovada faptului ca sunt in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca pentru incadrare in munca si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de aceste agentii.

Salariul minim, cel mai mic din Europa

In ceea ce priveste salariul minim pe economie din ianuarie 2005, Romania se situeaza, cu 72 euro, pe ultimul loc in topul statelor Uniunii Europene si al celor candidate, dupa cum arata un studiu recent al institutului de statistica al UE, Eurostat. Ea se situeaza astfel si in urma Bulgariei, care a oferit 77 euro. Realizat pentru lunile ianuarie din 2003, 2004 si 2005, raportul arata ca Romania s-a plasat pe ultima pozitie si in 2004, cu 69 euro, dupa ce in 2003 a ocupat penultima pozitie, cu 73 euro, inaintea Bulgariei, cu 51 euro. In ianuarie 2005, salariul minim din Ungaria a fost de 232 euro, iar cel polonez de 205 euro. In clasamentul realizat de Eurostat, primul loc este detinut de Luxemburg, care in ianuarie 2005 avea un salariu minim lunar de 1.467 euro. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, cea mai mica remuneratie a fost primita in Letonia, 116 euro. Dupa aplicarea paritatii puterii de cumparare, care consta in indepartarea efectului nivelului preturilor, in ianuarie 2005, Romania ocupa tot ultima pozitie a clasamentului, cu 219 euro, dupa Bulgaria, unde salariul minim era de 232 euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri