Romanii care doresc sa lucreze in Danemarca in sectorul agricol se pot inscrie online pana pe 17 martie la cele doua burse ale locurilor de munca sezoniere ce vor fi organizate pe 25 si 27 martie de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in Slatina si Slobozia.
"Danemarca are nevoie de lucratori in agricultura pentru a recolta capsuni, mazare, zmeura, ceapa, dovleci si altele. De asemenea, se cauta cativa soferi de tractor, camioane si autobuze care sa lucreze la fermele respective pe timpul sezonului de vara 2009. Un grup de angajatori si consilieri EURES va veni in cele doua localitati pentru a-i intervieva pe candidatii care au aplicat on-line, in limba engleza, pe pagina de internet www.seasonalwork.dk", se arata intr-un comunicat transmis de ANOFM.

Agentia a anuntat ca sunt oferite aproximativ 500 de locuri de munca. Persoanele interesate trebuie sa aiba cel putin 18 ani si sa cunoasca limba engleza.

"Perioadele de lucru pentru recoltare capsuni sunt de la sfarsitul lunii mai sau de la mijlocul lunii iunie pana la sfarsitul lunii iulie (5-10 saptamani). Pentru recoltare mazare - de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii august (8-10 saptamani). Pentru recoltare ceapa si dovleci - de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii octombrie (2 saptamani, pauza in august). Pentru recoltare capsuni si zmeura in sere - din aprilie in noiembrie, in perioade diferite", se mai arata in comunicat.

ANOFM ii atentioneaza pe cei interesati ca la recoltarea capsunilor si mazarii, din luna mai pana in luna august, in cele mai multe dintre oferte "aplicantii trebuie sa isi aduca un cort, ustensile de gatit si haine groase, iar in ferme se vor asigura spatii acoperite pentru prepararea mancarii, toalete si TV, taxa pentru cazare fiind intre 2 si 10 euro/zi, pentru a fi acoperite costurile serviciilor de electricitate, apa, internet".

Transportul dus si intors va fi platit de aplicanti, care ar putea obtine o deducere din impozit daca aduc documente care sa probeze numarul de kilometri parcursi. "Lucratorii pot obtine o deducere din impozit daca aduc biletele de avion, biletele de feribot sau biletele de autobuz si comunica oficiilor daneze de impozitare cati km au parcurs. Ei vor primi 0,91 coroane daneze/km", potrivit ANOFM, care adauga ca "daca lucratorii stau o singura zi dupa ce au terminat contractul, nu vor obtine deducerea de impozit aferenta transportului".

In ce priveste salariul, recoltatul capsunilor si mazarii se plateste in functie de cantitate – 0,8-0,9 euro/kg (o medie de 10-15 euro pe ora).

"Aplicantii trebuie sa culeaga 17 kg/ora, astfel incat sa castige 14 euro/ora - daca nu indeplinesc acest nivel, aplicantii pot sa-si piarda locul de munca dupa 2 saptamani. Pentru alte feluri de munca se plateste conform contractelor, in jur de 14 euro/ora (plus bani de concediu) sau conform calitatii recoltate (lucratorii trebuie sa fie capabili sa castige salariul minim pe ora)", se mai arata in comunicat.

Potrivit datelor ANOFM, lucratorii sezonieri platesc doar 10-12% impozit, conform regulilor speciale aplicate pentru munca de scurta durata a lucratorilor sezonieri.

Danemarca va liberaliza de la 1 mai 2009 accesul lucratorilor romani pe piata muncii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri