Guvernul va adopta, saptamana viitoare, prin Ordonanta de Urgenta, masurile anticriza, printre care neimpozitarea profitului realizat in primul trimestru si reinvestit si prelungirea cu trei luni a perioadei de somaj in 2009, a declarat, citat de NewsIn, secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu.
"Saptamana viitoare, guvernul va adopta, prin Ordonanta de Urgenta, o serie de masuri anticriza. Prima este neimpozitarea profitului realizat in primul trimestru din 2009 si investit incepand cu trimestrul al doilea al anului", a spus reprezentantul Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

A doua masura adoptata prin ordonanta de urgenta va fi plata lunara a taxei pe valoarea adaugata (TVA), in cazul importurilor intracomunitare efectuate de contribuabilii mici, care pana in prezent se efectua trimestrial.

"Inainte, contribuabilii mici plateau trimestrial TVA pentru importurile intracomunitare. Prin plata lunara, vizam preintampinarea evaziunii fiscale pentru aceste achizitii intracomunitare. Problema, in cazul contribuabililor mici, este ca multe firme apareau pentru 2-3 luni, desfasurau activitati de import si apoi, cand sa plateasca, dispareau", a explicat Ionescu.

In compensare, ANEIR a cerut, pentru contribuabilii mari si mijlocii, care fac importuri extracomunitare, scaderea plafonului pentru plata in vama a TVA, de la nivelul actual de 150 milioane lei.

"In cazul importatorilor extracomunitari mari si mijlocii, care plateau in vama TVA, pentru transporturile cu o valoare mai mica de 150 milioane lei, am cerut scutirea de la aceasta plata incepand cu un nivel mai redus, dar nu am stabilit inca noul plafon. Aceste masuri vor fi luate fara sa afecteze echilibrul bugetar in materie de TVA", a spus reprezentantul ANEIR.

De asemenea, o alta masura anticriza care ar putea fi aprobata saptamana viitoare este cresterea perioadei de somaj cu trei luni in 2009. "Este vorba de somaj clasic, nu tehnic", a adaugat Ionescu.

Tot saptamana viitoare, se va hotari care vor fi sporurile neincluse in Codul Muncii, care vor fi anulate sau reduse.

Ionescu a precizat ca, o alta masura adoptata, prin Ordonanta de Urgenta, pana pe 15 februarie 2009, va fi subventionarea agriculturii cu ingrasaminte chimice, in limita a 2,4 miliarde lei.

"Maine (joi, n.r.), vor fi adoptate masurile privind fondurile de garantare si capitalizarea cu 400 milioane lei a fondului de contragarantare", a mai spus Ionescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri