Cifra de afaceri din industrie s-a marit anul trecut cu 5,4% fata de 2007, cresterea fiind sustinuta de industria energiei electrice si termice, gaze si apa si de industria prelucratoare, care au compensat scaderea din sectorul extractiv, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, afacerile din industria energiei electrice au crescut cu 19,4% in 2008, iar cele din industria prelucratoare cu 4%, in timp ce afacerile din industria prelucratoare au scazut cu 2,4% fata de 2007, informeaza NewsIn.

Pe marile grupe industriale, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri a fost raportata in 2008 in industria bunurilor de capital, de 16,4%. Pe locul secund s-a clasat industria energetica, unde afacerile au sporit cu 9%, urmata de industria bunurilor de folosinta indelungata, cu un avans al afacerilor de 4,1%. In schimb, industria bunurilor de uz curent a inregistrat o scadere cu 0,2%.

Scadere cu 9,3% fata de decembrie 2007

Cifra de afaceri din industrie s-a redus cu 9,3% in decembrie 2008 fata de aceeasi luna din 2007, pe fondul scaderilor din cele trei sectoare. Astfel, in industria prelucratoare, cifra de afaceri a avut o scadere de 10,6%, in industria extractiva, de 7,6%, iar in industria energiei electrice si termice, gaze si apa, de 3%, potrivit datelor publicate de INS.

Pe marile grupe industriale, singurele cresteri ale cifrei de afaceri au fost inregistrate in industria bunurilor de uz curent, de 4,8%, si in industria bunurilor de folosinta indelungata de 1,3%. Spre deosebire, pe segmentul bunurilor intermediare afacerile s-au redus cu 21,5%, in industria bunurilor de capital, cu 11,2%, iar in industria energetica, cu 9,5%.

Afaceri cu 10,4% mai mici decat in luna anterioara

Cifra de afaceri din industrie, in luna decembrie 2008 comparativ cu noiembrie, a fost mai mica pe total industrie cu 10,4%, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare, de 14%, si din industria extractiva, cu 6,8%. Pe de alta parte, afacerile din industria energiei electrice si termice, gaze si apa au crescut cu 10% in decembrie 2008 fata de luna anterioara.

Pe marile grupe industriale au fost inregistrate scaderi ale cifrei de afaceri in industria bunurilor intermediare, cu 21%, in sectorul bunurilor de capital, cu 20,2%, si in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 10,9%. Spre deosebire, afacerile din industria energetica si industria bunurilor de uz curent au crescut in decembrie 2008 cu 2,5%, respectiv cu 0,5% fata de noiembrie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri